V Íránu zatkli oceňovaného režiséra Rasúlofa. S kolegou ‚ohrožovali‘ pořádek apelem proti násilí

V Íránu byl zatčen režisér Mohammad Rasúlof, který předloni získal prestižní filmové ocenění Zlatý medvěd na filmovém festivalu Berlinale. Spolu s jedním dalším kolegou, který byl rovněž zatčen, je podezřelý z ohrožování veřejného pořádku. Informovala o tom v pátek státní íránská agentura IRNA.

Tento článek je více než rok starý.

Teherán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mohammad Rasúlof na filmovém festivalu v Cannes v roce 2017

Mohammad Rasúlof na filmovém festivalu v Cannes v roce 2017 | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Teherán Rasúlofa v roce 2020 nepustil do Berlína na slavnostní předání Zlatého medvěda, kterého získal za film Zlo neexistuje natočený v německo-česko-íránské koprodukci. Cestu na Berlinale do německé metropole režim filmaři zakázal i loni.

Rasúlof a jeho kolega Mostafa Ahmad podle íránské justice ohrožovali veřejný pořádek svým apelem proti násilí, při němž spolupracovali i s odpůrci režimu. Další podrobnosti k zatčení obou filmařů IRNA nesdělila.

Izrael a některé arabské země jednaly o vytvoření aliance, chtějí obranu proti Íránu

Číst článek

Režiséři se vyslovili proti násilí v souvislosti se zřícením nákupní pasáže v Ábádánu na jihozápadě Íránu v květnu tohoto roku. Při neštěstí přišlo o život více než 40 lidí a ve městě se po něm konaly protesty kritické vůči režimu. Policie a bezpečnostní síly je násilně potlačily.

Ahmad a Rasúlof údajně iniciovali výzvu a hashtag Put your gun down (Složte zbraně). Více než 70 osobností íránského filmového průmyslu, které se k výzvě připojily, požadovalo konec policejního násilí.

Devětačtyřicetiletý Rasúlof je v Íránu považován za filmaře kritického vůči režimu. Přes dlouhodobý zákaz výkonu povolání se mu podařilo natočit několik filmů. Podle DPA žije střídavě v Teheránu a Hamburku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme