‚Ženy, život, svoboda‘. Filmový festival reflektuje protesty v Íránu a vzdává hold těm, kteří se nebojí

Festival zahájí íránský snímek Medvědi tu nejsou | Zdroj: Filmový festival ÍRÁN:CI

Do českých kin se vrací filmový festival ÍRÁN:CI, zaměřený na tvorbu íránských režisérů a s cílem představit to nejlepší z tamní kinematografie. Jubilejní 10. ročník se odehraje od 11. do 15. ledna v pražských kinech Lucerna, Světozor a Bio Oko, následně se na tři dny přesune do brněnského Kina Art. Festival s heslem „Ženy, život, svoboda“ zahájí film Medvědi tu nejsou uvězněného režiséra Panáhího.

Praha/Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po dvouleté pauze vynucené koronavirovou pandemií se 10. ročník festivalu odehrává v příznačné době, kdy Íránem několik měsíců otřásají celonárodní protesty proti tamnímu diktátorskému režimu. Nepokoje vyvolala smrt 22leté Mahsy Amíníové po zatčení íránskou mravnostní policií kvůli špatně nasazenému hidžábu.

Demonstrace rychle přerostly v rozsáhlé protivládní akce, na kterých se vedle hesel „Žena, život, svoboda“ ozývá často také „Smrt diktátorovi“. Právě odvážnému občanskému odporu vzdává hold letošní ročník festivalu íránských filmů.

Hidžáb jako symbol víry, nebo znak útlaku? ,Rozdíl je v možnosti se svobodně rozhodnout,‘ říkají muslimky

Číst článek

„10. ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI bude věnován všem statečným ženám a mužům, kteří v probíhající revoluci riskují své životy,“ uvádí festival. „Festival přinese ta nejlepší díla íránských filmařů, kteří jsou ve vězení nebo v exilu, a výběr nejlepších snímků, které byly v Íránu poslední tři desetileté zakázané,“ stojí v tiskové zprávě.

Zahajovací snímek Medvědi tu nejsou je nejnovějším počinem Džafara Panáhího, stěžejní osoby současné íránské kinematografie. Protagonista, představující režiséra samotného, nemůže opustit hranice země, která mu zároveň zakazuje tvořit. Pokouší se tak o něco neuvěřitelného – natočit film na dálku.

Přes telefon koordinuje natáčení v Turecku, zatímco jeho sebereflexivní cestu naruší dva paralelní milostné příběhy – mezi herci a ve vesnici, kde režisér žije. Film zaznamenal úspěch už na festivalu v Benátkách, kde měl světovou premiéru.

Festival íránského filmu zahájí 11. ledna novinka Jafara Panahího Medvědi tu nejsou (No Bears)
Top choice. 🖤Jeden z nejlepších filmů Benátek a vůbec loňského roku. Legendární režisér v plné odbojné i sebereflexivní síle. iranci.cz

13:08 – 04. 01. 2023

1 18

„Nadcházející ročník filmového festivalu ÍRÁN:CI bude jiný než ty předchozí. Přinese zasvěcený vhled do íránské politiky a kinematografie, které k sobě v posledních čtyřech desetiletích neoddělitelně patří,“ popsal nadcházející ročník festivalu hlavní organizátor Kaveh Daneshmand.

V Íránu zatkli oceňovaného režiséra Rasúlofa. S kolegou ‚ohrožovali‘ pořádek apelem proti násilí

Číst článek

Festival dále promítá také thriller Svatý pavouk, ve kterém mladá novinářka pátrá v íránském svatém městě Mašhad po sériovém vrahovi. Snímek, natočený podle skutečného příběhu, reflektuje současnou atmosféru Íránu a nemilosrdně obžalovává společnost, která je často ke skutečným zločinům slepá. 

V rámci filmové přehlídky si diváci připomenou také klasický animovaný snímek Persepolis. Ten mapuje generační rozdíly i kulturní změny uprostřed íránské revoluce v 70. letech. 

Festivalu se zúčastní také íránské osobnosti, které k promítaným snímkům i současnému dění poskytnou kontext. „Íránští hosté, kteří se v průběhu 10. ročníku zúčastní diskuzí, nabídnou divákům zcela nový přístup k íránské kinematografii na pozadí aktuálních událostí v Íránu,“ dodal Daneshmand.

til, afo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme