Zemřel Isao Takahata. Slavnému tvůrci animovaných filmů bylo 82 let

Ve věku 82 let zemřel světoznámý japonský režisér animovaných filmů a spoluzakladatel animátorského studia Ghibli Isao Takahata. S odkazem na sdělení studia o tom v pátek informovaly agentury AFP a AP.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský režisér animovaných filmů Isao Takahata

Japonský režisér animovaných filmů Isao Takahata | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

Takahata zemřel v nemocnici v Tokiu, kde byl hospitalizován kvůli rakovině plic, oznámilo studio Ghibli. Smuteční obřad je naplánován na 15. května.

Takahata se proslavil zejména filmem Hrob světlušek (1988), což je příběh o dvou sirotcích, kteří se snaží přežít hrůzy druhé světové války. Jeho nejnovější film Příběh o princezně Kaguje (2013) byl nominován na Oscara za nejlepší animovaný film.

Rivalství s Mijazakim

Takahata se narodil v prefektuře Mie. Svou kariéru ve filmovém průmyslu započal ve studiu Tóei v roce 1959, kde se také potkal se svým dlouholetým kolegou a rivalem Hajaem Mijazakim, s kterým v roce 1985 založil studio Ghibli.

Tisk světoznámé a uznávané tvůrce často označoval za přátele, kteří jsou zároveň rivalové.

V průběhu své dlouhé kariéry Takahata režíroval a produkoval více než dvacet filmů; mimo jiné psychologické romantické drama (Střípky minulosti), rodinnou komedii (Mí sousedé Jamadovi) a ekologický dobrodružný film (Pom poko).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme