Zemřel režisér Krotitelů duchů i Policajta ze školky Ivan Reitman. Slovenskému rodákovi bylo 75 let

Ve věku 75 let zemřel kanadský režisér a producent slovenského původu Ivan Reitman, kterého proslavil hollywoodský hit Krotitelé duchů. Informovala o tom v pondělí agentura AP s odvoláním na jeho rodinu.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 75 let zemřel kanadský režisér a producent slovenského původu Ivan Reitman

Ve věku 75 let zemřel kanadský režisér a producent slovenského původu Ivan Reitman | Zdroj: Profimedia

Podle příbuzných zemřel režisér ve spánku v sobotu v noci ve svém domě v Montecitu v americkém státě Kalifornie.

„Naše rodina truchlí nad nečekanou ztrátou manžela, otce a dědečka, který nás vždy učil vidět kouzlo života,“ napsaly děti Jason, Catherine a Caroline Reitmanovi ve společném prohlášení.

„Utěšuje nás, že jeho práce filmaře přinesla smích a štěstí nesčetným divákům po celém světě,“ dodaly.

Režisér Ivan Reitman se narodil 27. října 1946 ve slovenském Komárně židovským rodičům - matka přežila Osvětim, otec byl v odboji. Když mu byly čtyři roky, rozhodla se rodina emigrovat.

České filmové premiéry roku 2022. Diváci se můžou těšit na dokumenty i komedie

Číst článek

Za dramatických okolností se tehdy Reitmanovým podařilo na lodi uprchnout do Vídně, odkud se přes Francii dostali do Kanady. Z Československa si Reitman moc nepamatoval a otevřeně říkal, že ke svému rodišti nemá bližší vztah.

Reitman začínal v kanadské televizi a v 80. letech se uchytil v Hollywoodu, kde ho proslavily především komedie. Jako režisér je podepsán pod takovými hollywoodskými hity jako Policajt ze školky nebo Evoluce.

Jeho nejslavnějším filmem jsou však bezesporu Krotitelé duchů (Ghostbusters) z roku 1984. Reitman na scénáři spolupracoval s Danem Aykroydem, který si zahrál i jednu z hlavních rolí. Další hlavní role ztvárnili Bill Murray, Harold Ramis a Sigourney Weaverová. Film je označován za jednu z nejlepších komedií všech dob. Úspěšné bylo i pokračování Krotitelé duchů 2 z roku 1989.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme