Lidská práva ve stínu pandemie. Tématem letošního festivalu Jeden svět budou Cesty svobody

Festival Jeden svět chce během pandemie koronaviru opět přitáhnout pozornost veřejnosti k lidským právům. Letošní ročník proto ponese název Cesty svobody. Festival se má po pauze opět konat v březnu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tématem letošního festivalu Jeden svět budou Cesty svobody

Tématem letošního festivalu Jeden svět budou Cesty svobody | Zdroj: Jeden svět

„Před dvěma lety otřásla planetou i Jedním světem pandemie. Ve stínu této nečekané aktuálnosti zůstávají věci, které otřásají světem lidských práv a které festival nemůže ignorovat,“ popisují organizátoři festivalu Jeden svět, v jaké situace se nyní společnost nachází.

A zmiňují autoritářský režim v Bělorusku, kriminalizaci ruské opozice, ohrožení nezávislého soudnictví v Polsku nebo vojenskou diktaturu v Barmě.

„Napříč programem letošního festivalu najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv,“ popsal ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Černé a bílé stopy

Letošním tématem budou Cesty svobody, na červeném podkladu ho doplní bílé stopy bosých nohou proti černým stopám bot.

Z Hongkongu mizí další památníky za oběti na náměstí Nebeského klidu, o kterém se nesmí mluvit

Číst článek

„Červená barva podtrhuje důležitost neodvracet zrak od podobných situací a neignorovat potlačování lidských práv kdekoliv ve světě. V onlinové části kampaně jsme v animacích reflektovali nejen negativní situace, ale i jejich opaky. Ty přinášejí naději, že bosých ,dobrých‘ nohou je stále víc než kanad utlačovatelů,“ vysvětlil autor festivalové kampaně Matyáš Trnka.

Hlavní dokumentární kategorie festivalu ponese stejný název, tedy Cesty svobody. A představí se v ní mimo jiné film Zk*rvená práce, který ukáže dopady Putinovy vlády na ruská média, snímek Hlas o demonstracích v Bělorusku nebo film Když město povstane o protestech v Hongkongu.

Film Zk*rvená práce zavede diváky do zákulisí nezávislé televizní stanice v Rusku TV Dožď | Zdroj: Jeden svět

Součástí budou jako každoročně i tři soutěžní kategorie – Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a Máte právo vědět – a také dalších sedm tematických kategorií, včetně virtuální reality.

Diváci budou moct navštívit také Mluvící kino, které nabídne kromě filmů také debaty s osobnostmi. Novinář Frederik Obermaier například popíše práci investigativních novinářů v největším německém deníku Süddeutsche Zeitung, kterou ukazuje snímek Zákulisí novinařiny.

Opět v březnu

Festival se má po dvou letech konat tradičně v březnu. Potrvá od 21. března do 3. dubna. „I přesto, že tomu současná situace nenasvědčuje, věříme, že situace kolem covidu-19 bude za dva měsíce klidnější a vyplní se epidemiologické predikce, že varianta omikron proběhne rychleji a mírněji,“ podotýká Kamenický.

‚Mám tři kamarádky ve vězení.‘ České univerzity pomáhají běloruským studentkám a studentům

Číst článek

Dvacátý čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se bude konat v kinech 25 měst. Mimo jiné v Hradci Králové, Opavě nebo Ústí nad Labem. V Praze budou moc lidé zhlédnout dokumenty od 23. do 31. března. Vybrané filmy pak budou po skončení festivalu dostupné na platformě Jeden svět online.

Festival dokumentů o lidských právech pořádá společnost Člověk v tísni, která letos slaví třicet let od založení. Poprvé se uskutečnil v roce 1999. Podle organizátorů je přehlídka nejvýznamnější akcí svého druhu na světě a v roce 2007 získala čestné uznání UNESCO za výchovu k lidským právům.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme