V Praze začal festival Jeden svět. Cenu Homo Homini převzala nikaragujská farmářka Ramírezová

V zaplněném centru Pražská křižovatka začal ve středu 21. ročník festivalu filmů o lidských právech Jeden svět. Úvodní řeč přednesl předseda tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä, který mimo jiné upozornil na nebezpečí čínských investic ve světě. Poté předal cenu Homo Homini za rok 2018, kterou uděluje organizace Člověk v tísni, nikaragujské farmářce Francisce Ramírezové za její soustavné úsilí při obhajobě základních lidských práv v její zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 22:26 6. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nikaragujská farmářka a aktivistka Francisca Ramírezová (vpravo) převzala cenu Homo Homini za rok 2018

Nikaragujská farmářka a aktivistka Francisca Ramírezová (vpravo) převzala cenu Homo Homini za rok 2018 | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

 „My jsme v exilu šedesát let, vy pár let, tak to nevzdávejte,“ řekl Ramírezové předseda tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä.

Součástí programu byla projekce zahajovacího filmu festivalu Bohové z Molenbeeku, který uvedla režisérka Reeta Huhtanenová.

Praha po letech vyvěsí tibetskou vlajku. Primátor Hřib se sejde s předsedou exilové vlády

Číst článek

Farmářka Ramírezová zmobilizovala statisíce lidí protestujících proti kontroverznímu čínskému projektu stavby průplavu. Aktivistka musela loni v srpnu uprchnout z Nikaraguy, kde vládne autoritářský prezident Daniel Ortega a jeho manželka Rosario Murillová, do sousední Kostariky.

Pocta pro nás i naši zemi

„Je to pocta pro nás, pro naše rodiny i naši zemi,“ řekla o ceně Homo Homini Ramírezová. „K dnešnímu dni Ortega zavraždil 500 lidí z občanské společnosti, kteří se podíleli na protestech proti jeho vládě, dochází k obrovskému porušování lidských práv,“ prohlásila.

Prestižní ocenění Homo Homini uděluje Člověk v tísni od 90. let osobnostem a skupinám, které se významně zasloužily o ochranu lidských práv, demokracie a nenásilného řešení politických konfliktů.

Mezi laureáty z předchozích let patří například čínský literární kritik a disident Liou Siao-po, ázerbájdžánský právník Intigam Alijev nebo ruská organizace Výbor na obranu proti mučení.

V těle prostitutky i hlavě uprchlíka. ‚Česko na VR filmy ještě čeká,‘ říká programový šéf Jednoho světa

Číst článek

Finský film Bohové z Molenbeeku zachycuje přátelství dětí, které vyrůstají uprostřed bruselské přistěhovalecké čtvrti Molenbeek a společně hledají odpovědi na otázky týkající se víry v toho správného boha. S dalšími 11 dokumenty snímek diváci uvidí v hlavní soutěži.

Co nás spojuje?

V programu jsou i další dvě soutěžní sekce, a to s filmy o porušování lidských práv ve světě Máte právo vědět a českých snímků. Mezi nimi je třeba nový díl Českého žurnálu Bratři Okamurové.

„Festival Jeden svět je unikátní v tom, že skrze filmové plátno poukazuje na problémy, se kterými se dnešní svět potýká a my jsme rádi, že můžeme být jeho součástí,“ uvedla zakladatelka a ředitelka českého filmařského workshopu dok.incubator Andrea Prenghyová. Workshopem vedle snímku Bohové z Molenbeeku prošlo dalších pět filmů uváděných na festivalu.

Jeden svět v Praze potrvá do 17. března. Přehlídka nabídne 117 dokumentů z 51 zemí. Z metropole se akce přesune do dalších 35 měst v Česku a také do Bruselu. Pro jednadvacátý ročník zvolili organizátoři téma Bezpečná blízkost. „Chceme pátrat po tom, co nás spojuje, a ne po tom, co nás rozděluje,“ podotkl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme