Až naprší a uschne. Festival Jeden svět s tématem klimatické změny zahájí na Oscara nominovaná Země medu

Zahajovacím snímkem letošního festivalu Jeden svět je makedonský dokument Země medu | Foto: Ljubo Stefanov | Zdroj: Trice Films / Jeden svět

Dvaadvacátý ročník Mezinárodního festivalu o lidských právech Jeden svět, který probíhá od 5. do 14. března v Praze a následně se přesouvá do dalších 35 měst v České republice, se ponese v duchu rčení „až naprší a uschne“. To totiž podle pořadatelů vystihuje jednu z podstat klimatické změny: krajina v důsledku narůstajících teplot a špatného hospodaření neudrží vodu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelen uhání po lese. Po chvíli se ale porost před rozpalujícím se horizontem začne vytrácet, až z něj zbude jen suchá pláň s kaktusy a kameny. A místo dvanácteráka najednou stojí před známými obrysy Karlštejna velbloud. Krátký spot představuje letošní téma přehlídky, kterým je klimatická změna a její dopady na lokální krajinu.

„Filmy (nejen) o klimatické krizi chceme ukázat globální rozměr celého problému, a především se zaměřit na jeho dopady na lokální úrovni. Naším cílem je nejen upozornit, ale i inspirovat k akci,“ vysvětluje letošní téma ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Snímky s ekologickou tematikou ale nenajdou návštěvníci přehlídky pouze v hlavní sekci Zemětaje, budou se jí totiž věnovat i všechny dokumenty v rámci virtuální reality, která bude doplněná o speciální přírodní instalaci.

„Spojením kreativních dokumentů, doprovodných akcí a VR projektů chceme ukázat téma klimatické krize v co nejširším měřítku — pestrost záběru je oproti jiným festivalům, řešící stejné téma, unikátní,“ přidává programový ředitel Jednoho světa Ondřej Moravec.

Sencov: Všichni vězni ať političtí, nebo ne, když se loučí, tak si přejí dvě věci. Trpělivost a svobodu

Číst článek

„Můžete se třeba na workshopu naučit fermentovat sezónní zeleninu, zajít si na film o enviromentálním rasismu, o kterém se u nás skoro vůbec nemluví a poté se spojit s přírodou v našem mrtvém lese v Doxu a ponořit se do emocionálního enviromentálního víru ve VR.“

Oscarové filmy a česká soutěž

Program Jednoho světa nabídne přes 133 dokumentů ze 60 zemí, z toho celkem 27 v premiéře. Diváci budou mít možnost zhlédnout také trojici filmů, které byly letos nominovány na Oscara.

Prvním je zahajovací dokument Země medu, mezinárodně oceňovaný snímek o divoké včelařce Atidže, který podle pořadatelů „nabízí nejen pohled na mizející řemeslo ve sceneriích hornaté oblasti Severní Makedonie, ale je i silným podobenstvím o stavu naší civilizace.“

Člen poroty Mezinárodní soutěže Feras Fayyad představí svou novinku Jeskyně o syrské lékařce Amáni Ballour, která ve východní Ghútě vede podzemní nemocnici. Ze Sýrie je i film Pro Samu, zdrcující deník novinářky Waad Al-Kateab, která pro svou dceru zachycuje průběh nekončícího konfliktu v Aleppu.

O nejlepší dokument v České soutěži zabojuje jedenáct filmů. Mezi ně patří třeba Češi jsou výborní houbaři, v němž Apolena Rychlíková okem mimozemské sondy sleduje tuzemské klimatické změny. Portrét musherky Jany, která se vydává se psím spřežením na nejdelší závod v Evropě Finnmarksløpet, představí film Lindy Kallistové Jablonské Psí láska. Emocemi, které vyvolává klimatická změna převážně u žen, se zabývá Andrea Culková v dokumentu Žal žen.

Tématu ekologie se dotkne také Město plné smogu, dokument zkoumající dopady člověka na životní prostředí a znečištění ovzduší. Právě znečištění je tématem kanadského snímku V té vodě něco je, v němž herečka a aktivistka Ellen Page navštěvuje ženy ze zemědělských oblastí v provincii Nového Skotska bojující proti průmyslovým firmám za záchranu přírody, komunity a budoucnosti.

Diváci také mohou zhlédnout Svébytnou půdu, která je ódou na krásu odlehlého teritoria Yukon a na tamní obyvatele ve městě Dawson, kteří se snaží o potravinovou soběstačnost pomocí alternativního farmaření v často nehostinných podmínkách.

Retrospektiva bude patřit čínské filmařce žijící v USA Nanfu Wang. Festival uvede nejen její debut Hooligan Sparrow z roku 2016 o lidskoprávní aktivistce Jie Chaj-jen, ale také její novinku Národ jedináčků, který na festivalu Sundance obdržel Velkou cenu poroty za nejlepší dokumentární film.

Během zahájení přehlídky Jeden svět bude předána tradiční Cena Homo Homini. Za rok 2019 ji obdrží významný právník Buzurgmehr Jorov za „odhodlání hájit základní lidská práva a zajistit spravedlivé soudní řízení pro všechny občany Tádžikistánu“. Ocenění mu předá ukrajinský režisér, bývalý politický vězeň a držitel Sacharovy ceny 2018 Oleh Sencov.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme