Festival Jeden svět zná vítěze, hlavní cenu získal dokument o dětském domově na východě Ukrajiny

24. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět zná vítěze. Stal se jím snímek Dům z třísek režiséra Simona Lerenga Wilmonta, který pojednává o dětském domově na východě Ukrajiny

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek z vítězného filmu Dům z třísek o dětském domově na východě Ukrajiny.

Snímek z vítězného filmu Dům z třísek o dětském domově na východě Ukrajiny. | Foto: Jeden svět

Po dvou letech letos diváci a divačky mohli znovu sdílet zážitky společně v kinech. Na výběr bylo 150 projekcí po celém Česku, nechyběly ani debaty s tvůrci a odborníky. V regionech festival trvá ještě do 2. dubna, následně bude možné zhlédnout ty nejlepší dokumenty letošního ročníku na platformě Jeden svět online až do 17. dubna.

Heslo letošního ročníku „Cesta svobody“ podle organizátorů festivalu poukazuje na křehkost svobody a demokracie a na to, jak rychle se z nich mohou stát cesty nesvobody.

Vyhlášením oceněných filmů, které proběhlo ve čtvrtek večer v Paláci Lucerna, se završila pražská část festivalu. Pražané měli možnost navštívit celkem 80 projekcí a setkat se se šedesáti odborníky a filmovými tvůrci. Poroty vybíraly z více než třiceti filmů ve třech soutěžních kategoriích: Mezinárodní soutěž, Česká soutěž a Máte právo vědět.

Dalších 13 let recidivisty Reného a jiné cesty za svobodou. Jeden svět představil letošní program

Číst článek

Vítězem festivalu, který získal cenu poroty Mezinárodní soutěže za nejlepší film, se stal snímek Dům z třísek režiséra Simona Lerenga Wilmonta, který pojednává o dětském domově na východě Ukrajiny

„Prostřednictvím intimního pozorování vidíme dům plný slz, naděje, péče a především života. Rovněž chceme vyzdvihnout empatii a důvěru, kterou u svých dětských hrdinů vzbudil režisér – nikdy nemají pocit, že se rozhoduje někde daleko mimo ně. Intimní momenty velmi dobře přenesené na plátno nám umožňují stát se součástí dětského světa. Dokument ukazuje nejen to, že děti jsou někdy silnější než dospělí okolo, ale i to, že péče a láska jsou důležitou součástí života i filmového procesu,“ komentovala porota, která pro Dům z třísek jednomyslně hlasovala, své rozhodnutí.

Ukrajinské děti z válečných zón jsou poznamenané na celý život. I osm let od konfliktu se pomočují

Číst článek

Další soutěžní kategorii, nazvanou Máte právo vědět, posuzovala Porota Václava Havla. Jejím úkolem je ocenit film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv.

Letošní výběr v kategorii Máte právo vědět nabídl silný pohled na roli žen v boji za lidská práva – aktivistek, novinářek, právniček, obhájkyň a zdravotnic, které bojují za práva a důstojnost svých komunit.

Porota, složená z ředitele organizace Human Rights Watch pro Evropu a Střední Asii Philippa Dama, tajemnice správní rady Helsinské nadace pro lidská práva Małgorzaty Szuleky a oceňované novinářky, dokumentaristky a odbornice na lidská práva z Moldavska Mariny Shupac, ocenila rovnou dva filmy: dokument La a Ňo Ňo režisérky Snow Hnin Ei Hlaing a Krymský poklad režisérky Oeke Hoogendijk.

Ve třetí soutěžní kategorii Česká soutěž vybírala porota, složená ze zástupců mezinárodních festivalů, nejlepší český dokumentární film. Tím se letos stal snímek režiséra Martina Marečka Síla, ve kterém pět let sledoval filmového publicistu Kamila Filu.

Zvláštní cena poroty České soutěže pak patří filmu René – Vězeň svobody režisérky Heleny Třeštíkové.

Každoročně svého vítěze vybírá také Studentská porota složená ze tří aktivních středoškoláků, tentokrát v ní zasedli Michaela Parkosová, Vojtěch Hlavenka a Monika Búřilová a rozhodli se ocenit snímek režiséra Phila Grabskyho Mé dětství, má země – 20 let v Afghánistánu, který nabízí časosběrný pohled do života v pro Evropany těžko představitelných podmínkách.

I letos se mohli diváci a divačky zapojit do hlasování o nejlepší dokumentární film festivalu. Z 86 snímků, které festival uvedl, zvítězil snímek Severní proud režiséra Steffena Kronese. Ten se rozhodl sledovat trasu plastového odpadu z kontinentální Evropy až k útesům norského souostroví Lofoty.

Přehled všech oceněných snímků

  • Cena poroty Mezinárodní soutěže za nejlepší film
    Dům z třísek (Simon Lereng Wilmont)
  • Cena poroty Mezinárodní soutěže za režii
    Myanmarské deníky (The Myanmar Film Collective)
  • Zvláštní cena poroty Mezinárodní soutěže
    Děti mlhy (Diễm Hà Lệ)
  • Cena Poroty Václava Havla za nejlepší film
    La a Ňo Ňo (Snow Hnin Ei Hlaing)
  • Zvláštní cena poroty Václava Havla
    Krymský poklad (Oeke Hoogendijk)
  • Cena poroty České soutěže za nejlepší film
    Síla (Martin Mareček)
  • Zvláštní cena poroty České soutěže
    René – Vězeň svobody (Helena Třeštíková)
  • Cena regonální poroty
    Platón z Belfastu (Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath)
  • Cena studentské poroty
    Mé dětství, má země – 20 let v Afghánistánu (Phil Grabsky)
  • Divácká cena
    Severní proud (Steffen Krones)

 

gut Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme