Festival Jeden svět zahájilo předávání cen za ochranu lidských práv. Ocenění putuje do Běloruska

Předáním ceny Homo Homini za ochranu lidských práv začal festival dokumentárních filmů Jeden svět. Cenu letos dostala běloruská lidskoprávní organizace Vjasna, před lety ji už získal její zakladatel, disident Ales Bjalacký. Cenu udílenou organizací Člověk v tísni převzala od pražského primátora Zdeňka Hřiba kolegyně oceněných Natalja Sacunkevičová. Čtyři ocenění členové skupiny jsou drženi ve vězení či vazbě a hrozí jim až 12 let odnětí svobody.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protestující v Minsku pochodují s historickou vlajkou Běloruska.

Festival zahájil dokument o nedávných prostech v Minsku | Foto: Tut.By | Zdroj: Reuters

Na zahájení festivalu, který se letos koná výhradně online, pořadatelé vybrali film Kuráž, který diváky zavedl na nedávné demonstrace v Minsku. Dokument vypráví o Běloruském svobodném divadle, které už 14 let ve svých představeních podrobuje kritice autoritářský režim prezidenta Alexandra Lukašenka.

Členové skupiny Vjasna Marfa Rabkovová, Andrej Čapjuk, Leanid Sudalenka a Taccjana Lasicová jsou perzekvováni za to, že při loňském násilném potlačení povolebních protestů monitorovali a dokumentovali porušování lidských práv a zároveň dohledávali zadržené a poskytovali pomoc obětem policejního násilí. Členové Vjasny ve své práci pokračovali, i když byli zadržováni a vyslýcháni.

„Před 15 lety dostal cenu Ales Bjalacký. Předával mu ji Václav Havel s tím, že doufá, že brzy se Bělorusko dočká svého roku 1989. Bohužel se to nestalo,“ řekl při zahajování festivalu ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Vyzdvihl odvahu mladé generace, která se snaží zemi vytrhnout z letargie, do které podle něj už upadala.

„Režim se snaží část lidí zastrašit, část vytlačit ze země, část donutit k vnitřní emigraci a část zavřít. Jednoznačně jsme se letos shodli, že odvaha těch lidí (skupiny Vjasna) pokračovat a jít osobně s kůží na trh, riskovat mlácení, mučení i věznění, si zaslouží ocenit,“ řekl.

Online festival

Festival Jeden svět se uskuteční online od pondělí do 19. května, vstupenky lze koupit u jednotlivých projekcí. Všechny filmy 23. ročníku festivalu budou pak od 20. května do 6. června ke zhlédnutí na Jeden svět online. Letošní slogan festivalu zní Vypadáváš a odkazuje na jedno z nejčastějších slov, která provázejí setkání lidí zprostředkovávaná technickými možnostmi internetu.

„Je to upozornění na slabé připojení, na technické obtíže, které negativně vstoupily do komunikace umožněné technologiemi. Zároveň tím narážíme i na vypadávání ze společenského systému, se kterým se spousta lidí začala v průběhu pandemie z různých důvodů potýkat,“ uvedl ředitel festivalu Ondřej Kamenický. Festival chce ukázat, že lidská práva je třeba bránit nejen v autoritářských systémech, ale i v demokratických zemích. Jeden svět promítne 101 dokumentů z více než 50 zemí a diváci si mohou vybrat z více než 40 debat Jeden svět živě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme