Poprvé online. Začal Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, nabídne až 270 filmů

V úterý odstartoval Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který bude probíhat do neděle 8. listopadu. 24. ročník festivalu se letos kvůli pandemii koronaviru koná pouze online. Divákům nabídne přes 270 filmů, webináře pro děti, debaty i přednášky filmařů.

Jihlava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavnostní zahájení budou moci návštěvníci sledovat v úterý od 20.00 ve Studiu Maják. Aktivistka Johanna Nejedlová a dokumentarista Lukáš Houdek, kteří jsou moderátory úterního večera, budou ceremoniál uvádět přímo z domova jedno z nich. Během zahájení udělí tým Ji.hlavy ve spolupráci s týdeníkem Respekt ocenění za nejlepší audiovizuální reportáž uplynulého roku, zároveň udělí Asociace producentů v audiovizi (APA) Cenu APA.

Letošní festival odstartuje snímek Nová Šichta, časosběrný dokument Jindřicha Andrše, který popisuje život horníka, který přišel o svou práci a musí se rekvalifikovat na programátora. „Film vznikal téměř čtyři roky. Začali jsme intenzivně natáčet v roce 2017, těsně před zavřením dolu Paskov, což je i iniciační moment našeho příběhu: Tomášovi se zavřel důl, na kterém celý život pracoval, a musí se rozhodnout, co bude dělat dál,“ uvedl režisér Jindřich Andrš pro ČTK.

Na hranicích vlci, za nimi Bůh. Dokumentární festival Ji.hlava nabídne přes 200 filmů online

Číst článek

Vstupenka na Ji.hlavu stojí 350 korun, stejně jako tomu bylo v rámci jarního předprodeje. Lidé však mohou zaplatit více a tím podpořit filmaře, jimž festival přerozdělí 60 % z darované částky, podle sledovanosti filmů. Snímky budou mít majitelé akreditací k dispozici do 8. listopadu.

Ji.hlava během letošního ročníku nabídne program pro děti i zahraniční diváky. V podvečerních hodinách bude probíhat čtení z dětských knížek zoologa Pavla Bezděčky. Velká část filmového programu pak bude zpřístupněna i lidem mimo Česko prostřednictvím portálu DAFilms.

oro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme