Cenu za nejlepší politický dokument získal v Jihlavě snímek o Frankově diktatuře

Nejlepším politickým dokumentem se na 22. mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava stal snímek Mlčení těch druhých španělsko-americké dvojice Almudena Carracedová a Robert Bahar o obětech Frankova režimu ve Španělsku. „Paměť nelze vymazat. Oběti Frankova režimu hledají po čtyřiceti letech spravedlnost doma i za hranicemi země. Nejde jen o změnu klíčového zákona, který chce vymazat historickou pravdu,“ uvedla k filmu porota.

Tento článek je více než rok starý.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

22. mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

22. mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava | Zdroj: MFDF Jihlava

V porotě zasedla politoložka Anna Durnová, politický analytik Petr Lebeda a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Přece musíme soucítit s lidmi, kteří na sklonku života chtějí nalézt, získat a důstojně pohřbít ostatky svých bližních, zavražděných nelidským režimem,“ zdůvodnila rozhodnutí porota.

Pro porotu bylo také šokující zjištění, že režim odebíral děti rodičkám, které považoval za nevyhovující. „Tato nepotlačitelná paměť je podstatnou součástí hledání národní identity Španělska, která má ovšem přesah i do osudu ostatních evropských národů. Jak kdysi pravil Václav Havel: Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat,“ dodala porota k udělení ceny nejlepšího filmu v sekci Svědectví o politice.

Incident po zvolení prezidenta Zemana

Zvláštní ocenění získal film Pořád natáčet režisérů Ghiatha Ayouba a Saeeda Al Batala. „Snímek je výjimečný tím, že se snaží zachytit místy až bláhovou snahu vnutit válečné realitě nádech normálního života: běžec mezi ruinami, děti malující plot všemi barvami, nahrávací studio v obleženém městě. Drsný a přitom poetický film, navíc vykoupený životy těch, kteří ho natáčeli,“ uvedla porota.

V Jihlavě odstartoval festival dokumentů. Respekt ocenil Reportéry ČT za ‚Putinova koně‘

Číst článek

Sekce Česká radost uvedla film Petra Salaba Attention Economy: 39 minut po zvolení prezidenta, který z různých úhlů zaznamenává incident, ke kterému došlo v souvislosti se znovuzvolením Miloše Zemana prezidentem. Karel Slezák napadl v lednu novináře, celou událost si můžete připomenout zde.

„Ve zprávách se nedočteme o věcech, které mají dlouhodobější charakter. Dočteme se o novinkách. Dlouhodobější věci jsou přitom zpravidla ty podstatné, ale těžko zaujmou pozornost. Lidi zajímá požár a hurikán,“ uvedl v diskusi po filmu Salaba.

Krize levice

Tématem nedělního Inspiračního fóra byla krize levice. „Voliči jsou jako houby v lese. Chtějí po politických stranách ideje a pak je stačí jen sebrat,“ řekl Vladimír Špidla v diskusi s britským politickým komentátorem Nealem Lawsonem, historičkou umění Milenou Bartlovou a sociologem Danielem Prokopem.

Dvaadvacátý ročník Ji.hlavy vyvrcholí v pondělí slavnostním vyhlašováním vítězů v sedmi soutěžních sekcích: Opus Bonum, První světla, Mezi moři, Mezi moři – studentská soutěž, Česká radost, Fascinace a Fascinace: Exprmntl.cz. Slavnostní večer zakončí promítání filmu Pepe, svrchovaný život srbského režiséra Emira Kusturici.

och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme