Izraelský festival ocenil Jiřího Menzela. Uvedl i film Tlumočník, kde vystupuje v hlavní roli

Český režisér Jiří Menzel získal cenu za celoživotní přínos kinematografii. Na mezinárodním filmovém festivalu v izraelské Haifě ji převzala jeho manželka Olga.

Tento článek je více než rok starý.

Haifa/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Menzel ve filmu Tlumočník

Jiří Menzel ve filmu Tlumočník | Zdroj: Bioscop

Na programu 34. ročníku mezinárodním filmového festivalu v izraelské Haifě je také snímek Tlumočník, který natočil slovenský režisér Martin Šulík. Jiří Menzel v něm hraje hlavní roli muže, který pátrá po vrahovi svých rodičů.

Náhoda svede dohromady syna lidí zavražděných v koncentračním táboře a potomka příslušníka SS, který je poslal na smrt. Dva staří muži se potkají na cestě po vlastní minulosti - a hledají i vysvětlení viny.

Menzel místo Herze

Ve filmu Tlumočník se mluví slovensky i německy. A jak Menzel zvládal cizí jazyky? „Mám hrát člověka, který umí perfektně německy a slovensky. A já neumím ani jednu z těch řečí," řekl český herec a režisér pro Radiožurnál loni v dubnu.

Menzel se Simonischekem ve filmu Tlumočník vyrážejí na společnou pojízdnou terapii

Číst článek

Duet o nepravděpodobném přátelství spolu s Menzelem hraje německá hvězda Peter Simonischek.

„Má v podstatě těžší pozici než rakouský herec, protože Peter Simonischek hrál jen v rodném jazyku, němčině. Jirka hrál ve dvou cizích řečech, takže hrdinsky bojuje," doplnil tehdy režisér Šulík.

Film Tlumočník měl premiéru na letošním festivalu Berlinale. Recenzentka serveru iROZHLAS.cz Kristina Roháčková mu udělila 60 procent.

„Kdo ví, kam by se Tlumočník posunul, kdyby z Menzelovy role neodstoupil původně obsazený Juraj Herz. Šulíkova slovensko-česko-rakouská tragikomedie by ovšem neztratila na svém vizuálním kouzle ani nepředešla závěrečným zvratům, které náhle změní celý dojem z filmu,“ píše Roháčková v recenzi.

Manželka Jiřího Menzela Olga převzala v izraelské Haifě za svého muže cenu za celoživotní dílo. Vpravo je režisér snímku Tlumočník Martin Šulík | Zdroj: Haifa film festival

Oscar pro Tlumočníka?

Šulíkův film Tlumočník se bude za Slovensko ucházet o nominaci na Oscara pro nejlepší zahraniční film. Utká se tak mimo jiné s českým snímkem Všechno bude režiséra Olma Omerzua.

Nejlepší zahraniční film? Česko vyšle do boje o Oscara road movie Všechno bude

Číst článek

„Tlumočník je film, který může zaujmout tu část amerického publika, která má ráda náročnější filmy,“ uvedl producent filmu Rudolf Biermann.

„Budeme napjatě očekávat vyhlášení devíti aspirantů na nominace, které americká akademie ohlásí v listopadu. Již toto zařazení bychom považovali za velký úspěch," dodal.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme