Berlinale vyznamená Menzela. Stejnou cenu mají i Fosterová nebo Eastwood

Českého režiséra a herce Jiřího Menzela letos vyznamená prestižní filmový festival v Berlíně. Udělí mu cenu Kamera Berlinale, která je určena osobnostem, k nimž má přehlídka zvláštní vztah. Sdělili to pořadatelé festivalu. Ocenění v minulosti dostali takové osobnosti, jakými jsou herec a režisér Clint Eastwood, režisér Sydney Pollack nebo herečky Jodie Fosterová a Isabella Rosselliniová.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jiří Menzel je považován za mistra komedie a rozhodujícím způsobem utvářel českou novou vlnu," uvedli v úterý pořadatelé berlínského festivalu, který začne 15. února.

Režisér Menzel před kamerou: Hraju tlumočníka, přitom neumím slovensky ani německy

Číst článek

Menzel má cenu získat o osm dní později, v den svých 80. narozenin, kdy bude mít světovou premiéru snímek Tlumočník, ve kterém hraje.

Menzel na Berlinale už v minulosti zaznamenal úspěchy jako režisér. V roce 1990 tam po letech nucené odmlky uvedl hrabalovskou adaptaci Skřivánci na niti, za niž získal hlavní cenu - Zlatého medvěda pro nejlepší film.

V roce 2006 pak byl do mezinárodní soutěže Berlinale vybrán jeho další snímek podle předlohy Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále a získal cenu FIPRESCI.

Vedle Menzela letos Kameru Berlinale dostanou také izraelský producent Katriel Schory a ředitelka Evropského filmového trhu Beki Probstová.

Menzelův film Tlumočník

Snímek Tlumočník, který bude uveden v sekci Berlinale Special, je road movie o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady náhoda, aby se vydali po Slovensku na cestu za poznáním pravdy o vlastní minulosti.

Vedle Menzela v titulní úloze asketického tlumočníka Aliho si roli rakouského učitele, bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol zahrál přední rakouský herec Peter Simonischek.

Na Berlinale se objeví i další dva snímky s českou účastí. V hlavní soutěži bude uveden film Touch Me Not (Nedotýkej se mě), který vznikl v rumunsko-německo-česko-bulharsko-francouzské koprodukci. V sekci Panorama budou zase mít diváci možnost zhlédnout česko-chorvatský koprodukční snímek Až přijde válka režiséra Jana Geberta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme