Doktor Blažej, vrchní Vrána, svůdný dragoun. Připomeňte si slavné filmy Josefa Abrháma

Proslavily ho role fešáků, svůdníků, lékařů, role humorné i vážné. Výrazně se Josef Abrhám, který zemřel v pondělí ve věku 82 let, zapsal divákům do paměti jako záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města nebo falešný vrchní v komedii Vrchní, prchni! Jeden z nejpopulárnějších českých herců své umění uplatnil na divadle, ve filmu, na televizní obrazovce i v rozhlasových pořadech. Připomeňte si některé jeho slavné filmy.

Přehled Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Abrhám

Josef Abrhám | Zdroj: Profimedia

Strop (1961)

První Abrhámův film. Tmavovlasý herec se objevil poprvé před kamerou v absolventském filmu Strop režisérky Věry Chytilové. V roli studenta Pepy zpíval spolužákům v jídelně například písničku Chlupatý kaktus.

Pension pro svobodné pány (1967)

Komedie s vynikajícími herci Ivou Janžurovou, Josefem Abrhámem a Jiřím Hrzánem. Příhody jedné noci a časného rána odehrávající se v přísně vedeném pensionu pro svobodné pány režíroval Jiří Krejčík.

Partie krásného dragouna (1970)

Slušivá uniforma svádí k milostným pletkám, ale někdy i k těžkému zločinu. Jeden ze série případů ze staré Prahy podle knihy Hříšní lidé města pražského. Rada Vacátko řeší vraždu bohaté živnostnice z Libně. Hlavním podezřelým je mladý, pohledný a elegantní dragoun Rudi Macháček, kterého si zahrál právě Abrhám.

Marečku, podejte mi pero! (1976)

V roce 1976 se objevil Abrhám v epizodním partu v komedii dvojice Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka Marečku, podejte mi pero! Zahrál si třídního profesora Čeňka Jandu. A s ním přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům.

Vrchní, prchni! (1980)

Josef Abrhám v hlavní roli populární komedie jako nepolapitelný fantom restaurací a nočních podniků, číšník a proutník. Právě vrchní Dalibor Vrána je jednou z divácky nejoblíbenějších Abrhámových rolí.

Nemocnice na kraji města (1981)

Kultovní role. Abrhám se divákům do paměti zapsal jako záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města.

Svatební cesta do Jiljí (1983)

V příběhu o partnerské dvojici, která se poznává na cestě do Jiljí, si Abrhám zahrál se svojí ženou Libuší Šafránkovou.

Konec starých časů (1989)

Titulní úlohu si Abrhám zahrál i v rozverné Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů.

Člověk proti zkáze (1989)

V Člověku proti zkáze z roku 1989 ztělesnil Abrhám Karla Čapka.

Šakalí léta (1993) 

Za roli policisty v Šakalích letech (1993) dostal Českého lva. 

Všichni moji blízcí (1999)

Ve filmu, který vypráví o tom, jak Nicolas Winton zachraňoval české děti před nacisty, si Abrhám zahrál po boku své manželky Libuše Šafránkové otce židovské rodiny. Příběh se odehrává rok před vypuknutím druhé světové války, bezprostředně po podepsání Mnichovské dohody v roce 1938.

Kráska v nesnázích (2006)

Ve snímku režiséra Jana Hřebejka z roku 2006, kde vystupuje jako elegán – tmavý oblek, odrostlé bílé vlasy a jemné strniště – se objevil po boku Ani Geislerové.

Odcházení (2011)

Jeho nejvýraznější rolí z poslední doby byl part padlého kancléře ve filmovém debutu Václava Havla Odcházení, kterou si bývalý prezident splnil svůj režisérský sen. Snímek na motivy stejnojmenné Havlovy hry byl ale kritikou přijat spíše rozpačitě.

Korunní princ (2015)

V posledních letech se Josef Abrhám objevoval spíše v pohádkách. V této televizní ztvárnil zlého čaroděje Kruciata, který hluboko v Zapovězeném lese kuje pomstu.

Anděl Páně 2 (2016)

Poslední Abrhámův film. V roce 2016 se objevil v roli svatého Josefa v pohádce Anděl Páně 2 společně s mnoha dalšími hereckými hvězdami. Mezi nimi například Ivan Troja, Jiří Dvořák, Viktor Preiss, Jiří Bartoška nebo Jiřina Bohdalová.

Divadlo

V pražském Činoherním klubu exceloval Josef Abrhám ve hrách Višňový sad, Strýček Váňa, Racek, Hráči, Revizor, Tři v tom, Žebrácká opera či Audience.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme