Zemřel Josef Abrhám, jeden z nejpopulárnějších českých herců. Bylo mu 82 let

Ve věku 82 let zemřel herec Josef Abrhám. Informaci serveru Blesk.cz potvrdil Radiožurnálu režisér Jan Kačer. Abrháma proslavily role fešáků, svůdníků, lékařů či falešného vrchního, role humorné i vážné. Studoval herectví v Bratislavě, pak nastoupil na pražskou DAMU. Vytvořil řadu filmových rolí, byl spjatý s Činoherním klubem, ale věnoval se čas od času i zpěvu. Jeho dlouholetá manželka Libuše Šafránková zemřela minulý rok.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 10:55 17. 5. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Abrhám

Josef Abrhám | Foto: Jan Rasch | Zdroj: Radiohost

„Ve Zlíně jsem se narodil v porodnici u Baťů a moje matka dostala kytici od paní Baťové,“ popsal Josef Abrhám v roce 2014 pro Český rozhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemřel slavný herec Josef Abrhám. Jeho životní cestu připomněl redaktor Martin Hrnčíř

Na svět přišel herec na začátku druhé světové války v prosinci roku 1939. Cihlářský synek z evangelické rodiny Josef Abrhám prožil dětství na Slovácku:

„Lítali jsme po loukách, zahradách, lese, koupali se v rybníku. Zažil jsem tu i válku, kterou jsem tehdy vnímal velmi romanticky a dobrodružně,“ vzpomínal.

Odmala ho fascinovala letadla, a když slyšel, že se některé blíží, tak vyběhl na pole, aby je mohl sledovat.

Napodobujeme postavy skrze naše životy, řekl herec Abrhám v posledním rozhovoru pro Radiožurnál

Číst článek

„Válku si živě pamatuji dodnes. Když byly nálety. Několik jsem jich viděl. Jednou jsme šli na oběd do pole, že je klid. Najednou strašlivý otřes, bomba spadla asi 200 metrů od nás. Kráter. Protože některá letadla, jak se vracela, tak odhazovala to, co nestačila odhodit. Bombu,“ líčil.

Po maturitě však nemohl kvůli kádrovému posudku na žádnou vysokou školu. Nejdříve proto pracoval ve znárodněné rodinné cihelně, aby pak mohl vyplnit do přihlášky na Vysokou školu múzických umění v Bratislavě povolání - dělník.

Po dvou semestrech přešel na pražskou DAMU a vojenskou službu si odbyl v pražském Vinohradském divadle. „Hrál jsem s panem Marvanem, Vojtou, Pivcem, Smolíkem, Högerem, Lukavským a Štěpánkem. To mi osud vynahradil za všechny ty potíže,“ říkával.

Josef Abrhám | Foto: Černá Pavla/CNC | Zdroj: Profimedia

Tmavovlasý herec se objevil poprvé před kamerou v absolventském filmu Strop režisérky Věry Chytilové. V roli studenta Pepy zpíval spolužákům v jídelně například písničku Chlupatý kaktus.

Radiožurnál odvysílá po 21. hodině poslední rozhovor s Josefem Abrhámem z roku 2013. Tehdy byl Hostem Lucie Výborné.

Po vojně dostal nabídku do Národního divadla, ale rozhodl se pro experiment. V začínajícím divadle v ulici Ve Smečkách, které dostalo název Činoherní klub, strávil celých 30 let. A seznámil se tu i se svou manželkou Libuší Šafránkovou.

„Hodně jsem se tam naučil, protože ten prostor umožňoval intimní hraní. Díky tomu začali všichni filmovat, protože hráli dobře na kameru. Ne technika divadelní, ale ten projev vhodný pro kameru,“ přibližoval.

Nikdy jsem neměl přání hrát slavné role, že bych trpěl, že jsem nehrál Hamleta. To mně je úplně jedno, protože jsem měl štěstí na další role, které třeba nebyly tak efektní, ale umožňovaly mi totéž co u těch velkých rolí. Takže já jsem rivalitu vůbec neměl,“ dodával.

Řada výrazných rolí

Jeho nejvýraznější rolí z poslední doby byl part padlého kancléře ve filmovém debutu Václava Havla Odcházení z roku 2011, kterou si bývalý prezident splnil svůj režisérský sen. Snímek na motivy stejnojmenné Havlovy hry byl kritikou přijat spíše rozpačitě. 

Rodina, přátelé a filmoví kolegové se rozloučili s herečkou Libuší Šafránkovou na smuteční mši

Číst článek

Řadu zajímavých rolí přinesla Abrhámovi už šedesátá a sedmdesátá léta 20. století, mimo jiné ve snímcích Každý den odvahu, Dita Saxová, Pension pro svobodné pány, Partie krásného dragouna či Holka na zabití. V Člověku proti zkáze z roku 1989 ztělesnil Karla Čapka.

V roce 1976 se objevil v epizodním partu v komedii dvojice Smoljak-Svěrák Marečku, podejte mi pero! A s ním přišel zásadní obrat k úsměvným snímkům. Titulní a vděčné úlohy hrál Abrhám v komediích Kulový blesk či Vrchní, prchni!, v rozverné Menzelově adaptaci románu Vladislava Vančury Konec starých časů či v Žebrácké opeře.

V pražském Činoherním klubu zase exceloval ve hrách Višňový sad, Strýček Váňa, Racek, Hráči, Revizor, Tři v tom, Žebrácká opera či Audience.

Po listopadových událostech roku 1989 si režisér Jiří Menzel vybral herce jako představitele Vaňka v jednoaktovce Audience Václava Havla. Josef Abrhám si tehdy zahrál s Pavlem Landovským.

Naposledy se na filmovém plátně objevil v roli svatého Josefa v pohádce Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. V roce 2020 obdržel Josef Abrhám divadelní cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře. 

Herci Libuše Šafránková a Josef Abrhám | Zdroj: Profimedia

S Libuší Šafránkovou, která zemřela loni v červnu v 68 letech, měli syna Josefa, jenž je dokumentárním režisérem a v jeho režii si Abrhám starší zahrál sám sebe v dokumentu Hoteliér z roku 2013 o Činoherním klubu.

Martin Hrnčíř, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme