Josef Somr bude mít pohřeb 26. října v krematoriu ve Strašnicích

Poslední rozloučení s Josefem Somrem bude 26. října ve 14.00 ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. V pondělí to sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Dlouholetý člen Činohry Národního divadla, oblíbený divadelní, rozhlasový, televizní a filmový herec zemřel v neděli ve věku 88 let.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Somr

Josef Somr | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Somr ve filmech ztvárnil více než 170 postav, jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička, lišácký svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela.

Somr postupně prošel divadelními scénami v Brně a Pardubicích. V roce 1965 se stal členem pražského Činoherního klubu, kde hrál pod režijním vedením Ladislava Smočka (Piknik), Jiřího Menzela (Mandragora) či Jana Kačera (Zločin a trest nebo Revizor).

Laskavost, moudrost, čestnost, vzpomínají na Josefa Somra kolegové. Odešel s ním i kus historie Rozhlasu

Číst článek

V roce 1978 využil nabídky, kterou mu z Národního divadla poslal Miroslav Macháček. Na první české scéně ztvárnil například Maršála v Čapkově Bílé nemoci, Kláska v Jiráskově Lucerně nebo Kunze v Krobotově nastudování Roku na vsi bratří Mrštíků.

Za Pana Františka v Hrubínově Romanci pro křídlovku získal v roce 1998 první Thálii, druhou mu o čtyři sezony později vynesla role ve hře Donalda Coburna Džin, kterou už ale nastudoval ve Viole, kam z Národního divadla přešel. V roce 2014 se stal držitelem ceny Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Před kamerou debutoval v roce 1964 ve snímku Obžalovaný režisérů Jána Kadára a Elmara Klose. Jeho první velká chvíle přišla o dva roky později, kdy si ho Jiří Menzel vybral do Ostře sledovaných vlaků.

I na filmovém plátně a televizní obrazovce zanechal Somr nesmazatelnou stopu. V roce 2012 dostal Českého lva za přínos kinematografii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme