Výpravčí Hubička i Servác ze Tří veteránů. Zemřel herec Josef Somr, bylo mu 88 let

Zemřel herec Josef Somr, bylo mu 88 let. Radiožurnálu to řekla jeho manželka Alena Somrová. Patřil k nejvýraznějším osobnostem své herecké generace. Moravský rodák působil třeba v brněnském Divadle bratří Mrštíků, v pražském Činoherním klubu nebo v činohře Národního divadla v Praze, kde pracoval přes 20 let. V divadle, před kamerou a v rozhlase ztvárnil stovky rolí, například v komediích o básnících nebo v pohádkách Tři veteráni a Anděl páně.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:12 16. 10. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Somr při nahrávání rozhlasové hry.

Josef Somr při nahrávání rozhlasové hry. | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Vůbec první filmovou rolí Josefa Somra byl prostopášný výpravčí Hubička v Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela. Jeho otec pracoval na dráze a po premiéře synovi málem nafackoval za slavnou razítkovací scénu.

Pak přišly desítky dalších rolí ve vážných snímcích - například Údolí včel, Adelheid nebo Žert, ale také v komediích. Josef Somr zazářil třeba ve filmu Což takhle dát si špenát nebo v sérii o básnících, kde hrál profesora Ječmena.

Svou filmovou kariéru hodnotil Josef Somr s velkou skromností. „Filmy, za které bych se nemusel stydět, by se daly spočítat na prstech jedné ruky,“ říkal.

Tatíček byl naprosto proti, říká herec Josef Somr o začátku své kariéry. Umělec slaví 85. narozeniny

Číst článek

Velký kus práce odvedl Josef Somr také v divadle. V Praze začínal v roce 1965 v Činoherním klubu a od roku 1978 působil v Národním divadle. Na jeho prknech si zahrál třeba krále Claudia v Hamletovi. 

Josef Somr velmi rád pracoval také v rozhlase. Namluvil mnoho pohádek a četeb na pokračování a mimořádný výkon předvedl třeba v rozhlasové hře Tři na lavičce. 

Poslední scénou, na které Josef Somr pravidelně vystupoval, bylo jeviště poetické vinárny  Viola.

Josef Somr byl držitelem Ceny Thálie, Českého lva a v roce 2005 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil za celoživotní práci medaili Za zásluhy.  

Zuzana Machálková, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme