Karlovarský Křišťálový glóbus je pro mě víc než cena Grammy, říká skladatel hudby k Pretty Woman

Festival v Karlových Varech není letos jen o filmech, ale také o filmové hudbě. Jednou z hvězd 52. ročníku je totiž americký skladatel James Newton Howard. Jeho hudba doprovází víc než 130 filmů. K nejznámějším patří Pretty Woman, Hunger Games nebo Fantastická zvířata a kde je najít. Podílel se také na hudbě k batmanovskému snímku Temný rytíř.

Rozhovor Karlovy Vary Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve svém videoblogu na internetu jste už před dvěma měsíci říkal, že se těšíte do Karlových Varů. Jak na vás působí místní atmosféra?
Na karlovarský filmový festival jsem se těšil už dlouho. Slyšel jsem, že je to moc krásné místo. Když jsem přijel, tak jsem zjistil, že je ještě hezčí, než jsem si myslel. Orchestr je skvělý, lidé jsou úžasní a na festivalu je k vidění spousta moc dobrých filmů. Je to tu fantastické a je mi líto, že musím už zítra odjet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karlovarský Křišťálový glóbus je pro mě víc než cena Grammy, říká skladatel hudby k Pretty Woman. Mluvil s ním Matěj Štýs

V Karlových Varech jste dostal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Co pro vás tahle cena znamená při porovnání s cenami Grammy nebo Emmy, které jste také dostal?
Abych řekl pravdu, tahle cena pro mě znamená víc než ceny Grammy nebo Emmy. Mám totiž pocit, že Emmy i Grammy jsou příliš politické. Tahle cena reprezentuje zemi, která je velmi vzdálená místu, kde pracuji. A lidé tady poslouchají moji hudbu dost na to, aby se rozhodli, že za ni mám dostat cenu. Strašně moc to pro mě znamená. Vím totiž, že lidé moji hudbu skutečně poslouchají. Když píšu a nahrávám, tak mě ani nenapadá, že by to mohlo lidi tolik zajímat. Je to pro mě opravdu úžasný zážitek.

Americký hudební skladatel James Newton Howard na 52. MFFKV | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Předání ceny pro vás ale nebylo jedinou zvláštní událostí. Dirigoval jste totiž část zahajovacího koncertu, ve kterém jste představil ve světové premiéře hudbu k pokrčování filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Svoji hudbu ale obvykle nedirigujete, proč jste udělal výjimku?
Rozhodl jsem se už asi před rokem, když mě oslovil promotér v Evropě a řekl mi: „Podívejte se, máte už za sebou hudbu k víc než 130 filmům. Proč se někdy nevydáte na turné se svými největšími hity?" Víte, já ve studiu nikdy nediriguji, a tak sem si řekl: „Udělal jsi hudbu ke všem těm filmům, je ti už 66 let a skládáš 32 let. Teď nastal ten čas předstoupit před orchestr." Chtěl jsem dirigovat, chtěl jsem potkávat lidi, kteří mou hudbu poslouchají a otevřít pro sebe novou éru prožívání hudby. Byl prostě správný čas.

Na čem pracujete právě teď?
Zítra se musím vrátit do Los Angeles a dokončit tři filmy, takže mě čeká hodně práce. Zpět do reality.

Americký hudební skladatel James Newton Howard na 52. MFFKV | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme