Ve Varech letos ocení kameramana Smutného, stojí za snímky Zdeňka a Jana Svěrákových

První novinky tradičně oznámil prezident festivalu Jiří Bartoška. Křišťálový globus za české tvůrce dostane kameramanská legenda Vladimír Smutný, který od 80. let pracoval na filmech jako Smrt krásných srnců, Kolja nebo naposledy Po strništi bos.

Karlovy Vary (Aktualizováno: 12:48 16. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plakát 54. mezinárodního festivalu Karlovy Vary

plakát 54. mezinárodního festivalu Karlovy Vary | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Letos bude zařazena speciální sekce, po loňském nabitém roce bude tentokrát na programu takzvaná Sekce bez cenzury. Organizátoři se rozhodli podívat se s odstupem na tvorbu „divokých devadesátek“, promítat se bude třeba „rytmikál totalitního věku“ Kouř – který mimochodem v roce 1991 úplně zapadl a až na konci nultých let se z něj stala opravdová legenda.

K vidění budou i filmy Juraje Jakubiska nebo Dědictví od Věry Chytilové. Festival letos uvede také film podle výběru Smutného. Přehlídka uvede digitálně zrestaurovaný film ze zlatého fondu české kinematografie, snímek Juraje Herze Spalovač mrtvol. 

Tentokrát znělku natočil režisér Martin Krejčí, ten převzal pomyslnou štafetu po Ivanu Zachariášovi – i když nováčkem Krejčí rozhodně není, už v předchozích letech natočil spot třeba s Jiřím Menzelem nebo herečkou Helen Mirrenovou. Ve znělce festivalu se objeví herečka Jiřina Bohdalová. 

Generální partner chybí

Festival ani v letošním ročníku nemá generálního partnera. Má čtyři hlavní partnery, z nichž internetový obchod Mall.cz posiluje svou pozici hlavního partnera a převzal plnění po společnosti EP Industries, uvedl Bartoška. „Ukázalo se po loňském roce, že model hlavních partnerů vyhovuje a budeme v něm zatím pokračovat,“ řekl Bartoška. Letošní 54. ročník festivalu se bude konat od 28. června do 6. července, jeho hosty pořadatelé oznámí až na příštích tiskových konferencí.

Dalšími hlavními partnery jsou Vodafone, innogy a Accolade, podporuje ho ministerstvo kultury, které letos stejně jako loni přispělo 30 miliony korun. Partnery jsou také Karlovarský kraj a město. EP Industries a internetový obchod Mall.cz jsou spojeny s podnikatelem Danielem Křetínským. Obě firmy přispěly zhruba 15 miliony korun.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v úterý řekl, že by byl rád, kdyby příspěvek státu pro festival mohl být stálou položkou v rozpočtu ministerstva a nemusel se každoročně, byť úspěšně, zúčastnit dotačního řízení.

Festival nemá generálního partnera od loňska, kdy pár měsíců před zahájením 53. ročníku odřekl své partnerství ČEZ po 16 letech s odůvodněním, že musí šetřit. ČEZ dával v posledních letech karlovarskému festivalu téměř 20 milionů korun ročně, rozpočet akce se pohyboval kolem 135 milionů korun.

Kateřina Svátková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme