‚Opáskovaný‘ festival ve Varech ocenil Hawka se Svěrákem. Vítězným filmem je Strahinja

Křišťálový glóbus, hlavní cenu karlovarského filmového festivalu, si odváží drama o afrických migrantech Strahinja. Během slavnostního zakončení 55. ročníku, který byl kvůli koronaviru o jeden rok odložený, převzali cenu prezidenta také americký herec Ethan Hawke a český režisér Jan Svěrák. Dění na festivalu sledoval server iROZHLAS.cz celých devět dní v online reportáži. Najdete v ní i minirecenze na filmy, které byly ve Varech letos promítány.

Tento článek je více než rok starý.

Karlovy Vary (Aktualizováno: 20:39 28. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký herec Ethan Hawke převzal Křišťálový glóbus od prezidenta festivalu

Americký herec Ethan Hawke převzal Křišťálový glóbus od prezidenta festivalu | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Vítězný snímek Strahinja vznikl v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska, Bulharska a Litvy. Humanisticky laděné drama srbského režiséra Stefana Arsenijeviče vypráví o muži jménem Strahinja a jeho ženě Ababuo, kteří opustili Ghanu s vidinou lepšího života v Evropě. Místo na jejím západě ale skončili v Srbsku, kam byli deportováni.

Strahinja začal budovat kariéru, Ababuo však takové štěstí nemá a jednoho dne zmizí. Film vypráví o potřebě najít své místo ve světě a o lásce, jejíž nejhlubší důkaz může být ten nejbolestivější.

Chytrá finta s pohledem zvenčí, ale snímek nedrží vcelku. Filmový Zátopek skládá historky o legendě

Číst článek

Velká cena hlavní soutěže je spojena s odměnou 25 tisíc dolarů a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu. Strahinja vedle toho od hlavní poroty dostal ještě cenu za mužský herecký výkon Ibrahima Komy a zvláštní uznání za kameru Jeleny Stankovićové. 

Zvláštní cenu poroty v hlavní soutěži získal český dokument Eriky Hníkové Každá minuta života. Životopisné drama Zátopek si odneslo Diváckou cenu deníku Právo. Podrobnější výčet festivalových ocenění najdete v online reportáži.

Festival tradičně ještě několik hodin před slavnostním zakončením zveřejnil vítěze nestatutárních cen, které udílí Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI), Ekumenická porota a Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří (FEDEORA). Jedním z oceněných je i český dokument Jednotka intenzivního života v režii Adély Komrzý.

„Porota FEDEORA se rozhodla udělit zvláštní uznání dokumentárnímu debutu, který odvážně otevírá citlivé téma paliativní péče a debatu o tom, že smrt je součástí života,“ zdůvodňuje federace filmových kritiků své rozhodnutí.

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Vedle Hawka festival ocenil také britského herce Michaela Caina. Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii si odnesl ze zahajovacího večera. Třetí hlavní hvězdou letošního ročníku byl americký herec Johnny Depp, který svou přítomností potěšil především mladé filmové fanynky.

Opáskovaný festival

Festival se letos konal v odloženém termínu. Pořadatelé ho přesunuli z tradičního začátku prázdnin kvůli tomu, aby se více lidí stihlo naočkovat proti koronaviru a také s vírou, že se kinosály budou moci naplnit na sto procent. 

OBRAZEM: ‚Král bohémů‘ Johnny Depp přijel do Karlových Varů. Hodiny na něj čekaly stovky fanoušků

Číst článek

Ke vstupenkám bylo potřeba si pořídit ještě pásku na ruku, která byla dokladem o bezinfekčnosti každého návštěvníka a umožnila vstup na festivalové akce. Vstup na všechny projekce byl navíc možný jen se zakrytím dýchacích cest.

Právě kvůli tomu krajská hygiena vyšetřuje hosty slavnostního zahájení ve Velkém sálu hotelu Thermal, kteří neměli nasazeny respirátory nebo nanoroušky. Z téměř 1200 přítomných jich byla většina. Podle informací Radiožurnálu jim hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Příští ročník by se měl uskutečnit v tradičním červencovém termínu, od 1. do 9. července 2022.

Kristina Roháčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme