Houbová polévka i chleba s hruškovicí. Na festivalu Kino na hranici se vaří i podle Havlových receptů

Václav Havel v literatuře i ve filmu. To jedno z témat letošního mezinárodního festivalu Kino na hranici, který se už po 23. koná v Českém a polském Těšíně. Exprezident Václav Havel by se letos dožil 85 let.

Tento článek je více než rok starý.

Český Těšín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Knížky Václava Havla a o Václavu Havlovi překládá do polštiny bohemista Andrzej Jagodziński, který přeložil i Havlovu kuchařku Kančí na dančím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošní festival Kino na hranici je zaměřený na Havla. Více si poslechněte v reportáži Martina Dorazína

A tu tady na hradním vršku v Těšíně představil polským čtenářům její autor, ředitel knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Ten Havlovu kuchařku považuje za svérázný dokument o době, ve které se tyto recepty rodily.

„Tenkrát jsme všichni za komunismu žili v podmínkách nedostatku, i když to nebyl nějaký nedostatek, že bychom měli hlad, ale toho, co se dalo vařit, co se dalo koupit. Výběr nebyl příliš široký a všechny kuchařky a všichni kuchaři se naučili nejrůznějším improvizacím a náhražkám. I to se v té knížce objevuje a myslím si, že pro generaci našich dětí nebo vnoučat, která nikdy nedostatek – zaplať pánbůh – nezažila, je to něco, z čeho se také mohou něco naučit,“ popsal Radiožurnálu Žantovský.

Od smrti Václava Havla uplynulo devět let, lidé mohou jeho památku uctít na pietních místech

Číst článek

Ředitelka festivalu Kino na hranici Jolanta Dygoś dodává, že Václav Havel je v Polsku stále velmi populární. A teď i jako kuchař.

„Nevím, jestli všichni Češi vědí o tom, nakolik kultovní osobností je Václav Havel pro Poláky. Já sama jsem kdysi stála na náměstí ve Vratislavi s přáteli z polsko-československé Solidarity a skandovala jsem ‚Havel na Wawel!‘ Představili mě Havlovi a podali jsme si ruce. Havla tehdy Čechům záviděli asi všichni. Proto tady na festivalu promítáme dokumenty o Havlovi nebo filmy, které vznikly na základě jeho děl, nebo které sám natočil. A taky tu máme výstavu o Václavu Havlovi,“ řekla ředitelka festivalu.

Chleba i hruškovice

Paní Jolanta Dygoś ale k vydání Havlovy kuchařky uspořádala také večeři podle receptů z knížky.

„Přesvědčila jsem majitelku jedné restaurace v Těšíně, abychom společně sestavily Havlův jídelníček. Je na něm třeba namazaný chleba, předtím aperitiv – to je stopička hruškovice –  a potom jsem vybrala snad jediné vegetariánské jídlo, které jsem v té kuchařce našla, a to je mléčná houbová polévka. Jako hlavní chod se podává Federální guláš a na závěr zákusek nazvaný Bílé ve žlutém nebo žluté v bílém. Takže po literárních debatách a otevření výstavy budeme jíst podle Havla,“ dodala.

Havel udělal pro tuto zemi hodně, ale současně i jemu chutnala moc, vzpomíná spisovatelka Boučková

Číst článek

Podle Michaela Žantovského může i kuchařka přispět k lepšímu pochopení osobnosti Václava Havla.

„Byl naštěstí člověk, který všechno dělal s obrovskou chutí a přitom – řekl bych – zodpovědně, ale přitom se nikdy nebral úplně vážně. Snažíme se, aniž bychom zmenšovali velikost jeho historického odkazu, přiblížit i tuhle méně vážnou stránku. Nesnažíme se předstírat, že Václav Havel přispěl nějakým rozhodujícím způsobem ke kulinární vědě, ale chceme ho ukázat takového, jaký také byl. Že byl zábavný a uměl spoustu jiných věcí, uměl se těšit ze života a to těší i nás,“ vysvětlil Žantovský.

Václav Havel vážně i nevážně, to vše a spousta dalšího je k vidění na festivalu Kino na hranici.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme