Jurij Gagarin a čtyři ženy v jednom domě. Režisérka Kristina Nedvědová představuje svůj film Sněží!

Otec si našel novou ženu, matka se stará o babičku, která ztrácí kontakt s realitou, a jejich dcera se vrací do rodného domu. Tak začíná novým film Sněží! debutující režisérky Kristiny Nedvědové. Svůj první snímek připravovala sedm let. Dotáhnout ho až do konce jí pomohli také lidé, kteří přispěli v online sbírce na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koupelna v kuchyni, zarostlá zahrada a les bez jediného turisty. Na první pohled klidné filmové obrazy ruší nedořešené rodinné vztahy. Klid při psaní příběhu neměla ani režisérka.

„Scénář byl moje bakalářská práce na FAMU. Takže jsem byla v rozpoložení, kdy jsem měla stres ze školy a zároveň i trošku doma. Protože téma, které ve filmu je, stáří babičky a rozpad rodiny, bylo pro mě tenkrát obtížné,“ říká Kristina Nedvědová.

Forman vs. Forman. Čeští dokumentaristé uvedou v Cannes portrét oscarového filmaře

Číst článek

Výslednou podobu filmu připravovala sedm let včetně shánění peněz a samotného natáčení.

Hlavní postavu Terezy ztvárnila Petra Nesvačilová, její filmovou sestru si zahrála Hana Vágnerová. „Pro mě je to hrozně dojemné, protože se s Kristinou a Péťou známě hodně dlouho. Byly jsme u všech svých začátků a u všech svých vrcholů i pádů. Takže jsem pyšná na Kristinu, že vůbec film napsala a zrežírovala,“ dodává Vágnerová.

Do role zasněné matky Ester obsadila režisérka Vandu Hýbnerovou. Ta ve své roli tráví nejvíce času toulkami v přírodě a rodinný domek nechává napospas svému osudu. Stará ale o zmatenou babičku, která čeká na to, až pro ni přijde první kosmonaut Jurij Gagarin.

„Moniku Pošívalovou pro postavu babičky jsme hledali a našla jsem ji ve spolu Elpida, což je volnočasová organizace pro seniory. Volala mi paní Broňa Hiliová, šéfka Elpidy, že tam má babičku, která by se mi perfektně hodila do scénáře. A měla pravdu,“ popisuje režisérka Kristina Nedvědová.

Film Sněží! se promítá v kinech od 9. května. 

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme