Festival ve Varech zahájí Zátopek. Program nabídne také novinky od Omerzua a Kadrnky

Václav Neužil jako Emil Zátopek | Zdroj: Falcon

O start 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (KVIFF) se postará světová premiéra očekávaného životopisného snímku o běžci Emilu Zátopkovi. V režii Davida Ondříčka se v jeho titulní roli představí Václav Neužil. Hlavní sekce nabídnou celkem 32 premiér, v programu ale bude oproti předchozím ročníkům méně filmů, které se budou hrát vícekrát. Festival se letos koná v netradičním termínu na konci léta, od 20. do 28. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Karlovy Vary (Aktualizováno: 12:20 29. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Programový ředitel KVIFF Karel Och nazval Zátopka „fascinujícím dramatem přibližujícím životaběh proslulého českého vytrvalce a olympijského šampiona, muže s imponující bezstarostností, který atakoval hranice lidských možností a zařadil se po bok velikánů, kteří posunuli sportovní klání do kategorie nezapomenutelných příběhů“. Festivalovým návštěvníkům se snímek poprvé představí v pátek 20. srpna.

Očekávaný film o Zátopkovi se představuje v prvním traileru. Do kin po odkladu vstoupí na konci srpna

Číst článek

„Vlastně je to příběh Davida Ondříčka,“ poznamenal k novinářům prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. „Tak dlouho nosil v hlavě příběh Emila Zátopka, až se mu podařilo po osmi letech tento film natočit. Jestliže je to příběh vytrvalce, tak je to i příběh Davidův.“

Mezi další české novinky, které ve Varech zažijí svou světovou premiéru, pak patří Atlas ptáků, novinka režiséra Olma Omerzua s Miroslavem Donutilem v hlavní roli. Václav Kadrnka, který na festivalu bodoval v roce 2017 se svým Křižáčkem, nabídne další filmovou meditaci ve Zprávě o záchraně mrtvého.

Sekce Na východ od Západu nabídne také Zrcadla ve tmě od Šimona Holého nebo Marťanské lodě od Jana Foukala. Zvláštního uvedení se dočká Moje slunce Mad animátorky Michaely Pavlátové, které si veze Cenu poroty z festivalu v Annecy.

Martin Pechlát, Miroslav Donutil a Vojtěch Kotek ve snímku Atlas ptáků | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Dokumenty mezi hranou tvorbou

Přehlídka bude mít pouze dvě soutěžní sekce, Hlavní soutěž a Na východ od Západu. Poprvé se tak obejde bez soutěže věnované výhradně dokumentárním filmům.

„Náš vkus šel takovým směrem, že filmy dokumentární, které jsme považovali za hodné uvedení, byly v našich očích jednoznačně srovnatelné s filmy hranými. I ty filmy měly ambici, aby na ně bylo nazíráno ne jako na čisté dokumenty, ale na filmy jako takové. Dovolím si tvrdit, že to je i případ dokumentárních filmů, které jsme letos zařadili do soutěžních sekcí,“ vysvětlil Och.

V Hlavní soutěži se představí například dokument od Mira Rema s názvem Láska pod kapotou, který vypráví o restartu životních nadějí a lásce očima padesátníka Jaroslava, nebo Každá minuta života, v níž Erika Hníková rok sledovala výchovu čtyřletého Miška, ze kterého rodiče chtějí mít úspěšného vrcholového sportovce. 

Ve Varech bude dále uvedeno i digitálně restaurované subverzivní podobenství O slavnosti a hostech od Jana Němce z roku 1966. Diváci se vedle toho dočkají i třeba jedinečné pocty nadaci The Film Foundation, kterou před 30 lety založil hollywoodský režisér Martin Scorsese.

„Poté, co jsme se více než rok nemohli sejít v kinech, mám nesmírnou radost, že se The Film Foundation spojila s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, aby divákům představila deset restaurovaných snímků na velkém plátně,“ vzkazuje Scorsese. „Jde o skvělý výběr, který vystihuje rozmanitost filmů, ze všech dob, žánrů i regionů, jež byly díky naší podpoře restaurovány.“

Pořadatelé na úterní tiskové konferenci informovali také o tom, že se kromě Národního domu počítá s účastí všech tradičních festivalových kin. Do jaké kapacity ale budou moct být jednotlivé karlovarské sály využity, bude známo až na začátku srpna.

I kvůli tomu bude letos v programu méně filmů – místo 150 se jich bude hrát 120 – které se budou opakovat častěji, aby se dostalo na všechny diváky. Kompletní program festivalu bude známý na začátku srpna.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme