Festival ve Varech vyhrálo bulharské drama Otec. Křišťálový globus převzala Clarksonová a Smutný

Vyhlášením oceněných filmů a tvůrců v sobotu večer skončil 54. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Americká herečka Patricia Clarksonová při závěrečném ceremoniálu převzala Křišťálový globus za mimořádný přínos světové kinematografii. Prezident festivalu Jiří Bartoška předal svou cenu kameramanovi Vladimíru Smutnému. Festivalové dění jsme sledovali v průběžné online reportáži.

Karlovy Vary (Aktualizováno: 23:24 6. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Za 40 let u filmu člověk obrázků udělá takových 30 tisíc a byl by to sakra špatný kameraman, kdyby se z toho nevybral dobrý,“ komentoval promítaný sestřih ze svých snímků oceněný kameraman Smutný.

Dojatá Clarksonová svou děkovnou řeč začala českým zvoláním: „Ahoj!“. „Karlovy Vary dodaly energii mé duši. Nechci odjet. Chci jen poslat domů pro mého psa,“ uvedla.

Americká herečka Julianne Moorová s Křišťálovým globusem | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus, získal od poroty snímek Otec. Intimní bulharsko-řecké drama vypráví o hledání cesty k nejbližším. Nechybí v něm přitom absurdní či komické situace. Odměnu ve výši 25 tisíc dolarů (více než půl milionu korun) si rovným dílem rozdělí režiséři Kristina Grozevová a Petar Valchanov a producent filmu.

Zvláštní uznání hlavní poroty obdržel německý film Lara. Za režii byl oceněn Tim Mielants (Patrick), za herecké výkony Corinna Harfouchová (Lara) a Milan Ondrík (Budiž světlo). Vítězem sekce Na východ od západu se stalo krimi drama Býk.

Nejlepším dokumentárním snímkem byli vyhlášeni Nesmrtelní. Festivaloví diváci ocenili dokument Olgy Sommerové Jiří Suchý – Lehce s životem se prát.

Zpráva pokračuje pod online reportáží. 

Filmový festival začal 28. června, když si stejnou cenu jako Clarksonová přijela převzít další hlavní hvězda 54. ročníku soutěžní přehlídky, americká herečka Julianne Mooreová. Na festival přijela i se svým životním a pracovním partnerem, režisérem Bartem Freundlichem. Spolu představili svůj zatím poslední film Po svatbě i snímek Otisky prstů, při kterém se naopak poprvé setkali koncem 90. let.

Do Karlových Varů se vrátil také americký herec a režisér Casey Affleck, který na přehlídce uvedl svůj nový film Světlo mého života.

177 filmů

Na festivalu se prodalo 139 271 vstupenek. Je to přibližně stejně jako v loňském ročníku, kdy organizátoři evidovali 140 135 prodaných vstupenek. Letošního 54. ročníku se zúčastnilo 12 521 akreditovaných návštěvníků – z toho 10 363 s festivalovými pasy, 395 filmových tvůrců, 1158 filmových profesionálů a 605 novinářů.

Letos se během deseti dnů festivalu uskutečnilo 497 filmových představení. Uvedeno bylo celkem 177 filmů, z toho 156 hraných a 29 dokumentárních. Menší počet filmů kompenzovala možnost uvést snímky vícekrát, aby se dostalo na více diváků.

Z filmů uvedených na 54. ročníku mělo na festivalu 34 světovou, osm mezinárodní a šest evropskou premiéru, 206 projekcí osobně uvedla delegace tvůrců. Uskutečnilo se 97 projekcí pro novináře a filmové profesionály.

Další ročník festivalu v Karlových Varech se uskuteční od 3. července do 11. července 2020.

OCENĚNÉ SNÍMKY A TVŮRCI NA 54. MFF KARLOVY VARY

Hlavní soutěž

Hlavní cena (Křišťálový globus)
Otec (Kristina Grozeva, Petar Valchanov)

Zvláštní cena poroty
Lara (Jan-Ole Gerster)

Cena za režie
Tim Mielants (Patrick) 

Cena za ženský herecký výkon
Corinna Harfouchová (Lara) 

Cena za mužský herecký výkon
Milan Ondrík (Budiž světlo)

Zvláštní uznání
Srpnová madona (Jonás Trueba)

Zvláštní uznání
nadějná mladá herečka Antonia Giesenová (Muž budoucnosti)

Soutěž Na východ od západu

Velká cena
Býk (Boris Akopov)

Zvláštní cena poroty
Mé tiché myšlenky (Antonio Lukich)

Soutěž dokumentárních filmů

Nejlepší celovečerní dokumentární film
Nesmrtelní (Ksenia Okhapkina)

Zvláštní uznání
Konfuciánský sen (Mijie Li) 

Divácká cena deníku Právo
Jiří Suchý - Lehce s životem se prát (Olga Sommerová)

Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii (Křišťálový glóbus)
Julianne Moorová

Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii (Křišťálový glóbus)
Patricia Clarksonová

Cena prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos české kinematografii
Vladimír Smutný

Kristina Roháčková, Pavel Sladký, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme