Začíná 56. ročník karlovarského festivalu. Nabídne 170 filmů, ocení Polívku i zahraniční hosty

V Karlových Varech v pátek v podvečer začne 56. ročník mezinárodního filmového festivalu. Po dvou letech covidových omezení se uskuteční v tradiční podobě a potrvá do příští soboty 9. července. Od rána se chystají projekce prvních filmů, slavnostní zahájení návštěvníky ale čeká večer. Letošní ročník otevře italský snímek Superhrdinové. Na diváky čeká asi 170 filmů, z toho zhruba 130 celovečerních.

Tento článek je více než rok starý.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na tiskové konferenci k 56. ročníku MFFKV.

V Karlových Varech začíná 56. ročník filmového festivalu | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

První vstupenky si tradičně vystáli fanoušci v noční frontě, po delší době je pořadatelé zdražili, základní vstupenky bez slevy stojí letos 100 korun, zlevněná 75. Dražší je i festivalový pas. 

Romantické drama Superhrdinové, které celý festival zahájí, vypráví o mladém páru, který po několika letech ale řeší vztahovou krizi. A to v příběhu vyžaduje až nadlidskou sílu.

Tu má také herec Liev Schreiber ve snímku X-Men Origins: Wolverine. A právě ten dorazí na karlovarskou filmovou přehlídku také jako host.

Po červeném koberci se projde i další hollywoodský herec – Geoffrey Rush. Oscarový herec převezme na festivalu Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a jeho roli geniálního, ale zároveň šíleného klavíristy připomenou ve snímku Záře.

Další hvězdou bude Benicio del Toro, který převezme Cenu prezidenta festivalu na závěrečném večeru 9. července.

Festivalový program nabídne s hercem například snímek Traffic – Nadvláda gangů. Na filmovém plátně tam diváci uvidí del Tora jako zkorumpovaného policistu z americko-mexické hranice. Za tuto vedlejší roli dostal také Oscara.

Pocta Zaoralové i Polívkovi

Festival chce také zvláštní hold vzdát bývalé umělecké ředitelce festivalu Evě Zaoralové, která letos zemřela. Připomene ji výstavou, připomínkou na zahajovacím ceremoniálu i uvedením filmu Federica Felliniho Silnice, který pro ni měl velký význam. Sama Zaoralová ho opatřila českými titulkami.

Rap, erotické experimenty i soukromá dramata roku 1968. Sedm českých premiér z karlovarské soutěže

Číst článek

Z českých tvůrců bude Cenou prezidenta festivalu poctěn Bolek Polívka.

„Důvodů je spousta. Držitel dvou Českých lvů a sedmi nominací na stejnou cenu, žánrově rozkročen od Pelíšků až po Zapomenuté světlo. Spolupracoval také s režisérkou Chytilovou, pět titulů spolu natočili, podílí se často jako spoluautor i na scénářích. To jsou všechno věci, které v podstatě rozhodly, že je to ve své generaci velká osobnost,“ uvedl pro Radiožurnál ředitel festivalu Jiří Bartoška.

Festival od začátku ruské invaze na Ukrajinu vyjadřoval podporu ukrajinským tvůrcům a zavrhoval ruské násilí. Ve spolupráci s festivalem v Oděse, který se kvůli válce nemůže konat, představí filmovým profesionálům rozpracovaná ukrajinská díla.

V hlavním programu festivalu jsou čtyři ukrajinské filmy a uveden bude i snímek Mariupol 2, který je svědectvím o válce a městě, které se stalo jedním z jejích tragických symbolů. Jeho autor, litevský režisér Mantas Kvedaravičius, za svůj návrat z Mariupolu zaplatil životem, natočený materiál se ale podařilo zajistit jeho snoubence.

Ruský film v programu

Pořadatelé se ale také přes protesty ukrajinských filmařů a ukrajinského velvyslance v České republice Jevhena Perebyjnise rozhodli ponechat v programu ruský film Kapitán Volkonogov uprchl. Podle kritiků film vznikl s ruskou státní podporou a jeho tvůrci se podíleli na propagandistických filmech. Zařadit film do programu je podle velvyslance nehumánní.

OBRAZEM: ‚Král bohémů‘ Johnny Depp přijel do Karlových Varů. Hodiny na něj čekaly stovky fanoušků

Číst článek

Vedení festivalu nechce bojkotovat ruskou tvorbu obecně a odmítá tvrzení, že by promítání zmíněného filmu odvádělo pozornost mezinárodního společenství od válečných zločinů páchaných na Ukrajině.

Snímek líčí období stalinských čistek a podle vedení festivalu přesně pojmenovává, jak manipulativní jednání despotického lídra dokáže ovlivnit smýšlení většinové společnosti, ve jménu ideologie účelově vytvářet nepřátele režimu a bezohledně je likvidovat a jak takové jednání v konečném důsledku vede k celonárodní tragédii. Snímek si po jeho uvedení na festivalu v Benátkách do programu zvolili loni na podzim.

hrc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme