Detektivní drama a adaptace Topola. O hlavní cenu karlovarského festivalu se utkají i dvě české novinky

Křišťálový glóbus, hlavní cenu nadcházejícího 57. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, mohou získat i dva české snímky. Jde o Úsvit, detektivní drama Matěje Chlupáčka zasazené do konce 30. let minulého století, a adaptaci románu Jáchyma Topola Citlivý člověk, jejíž režie se ujal debutující Tomáš Klein. Pořadatelé představili program a porotu v soutěžních sekcích na úterní tiskové konferenci.

Doporučujeme Praha / Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och

Umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Chlupáčkův Úsvit zavede diváky do slovenského města Svit pod Tatrami, které se má stát druhým „baťovským“ Zlínem. V roce 1937 sem přijíždí těhotná lékařka se svým manželem, ředitelem továrny. Jejich vyhlídky na spokojenou budoucnost ale naruší nález mrtvého novorozence, který rozběhne kolo vyšetřování. Scénář k filmu napsal Miro Šifra.

Režijní prvotina Tomáše Kleina nabídne temně groteskní příběh syna a otce prchajících v převlečení za ženy dystopickou krajinou.

Hlavní festivalovou soutěž bude letos tvořit jedenáct místo tradičních dvanácti titulů. Uvedení čínského snímku Clap Your Hands totiž podle producentů na poslední chvíli zatrhla tamní vláda. Důvodem mají být současné zhoršené vztahy mezi Českem a Čínskou lidovou republikou.

V porotě soutěže zasedne český filmař Olmo Omerzu, irský herec Barry Ward, tuniská producentka Dora Bouchoucha, americký festivalový dramaturg John Nein a americká herečka Patricia Clarksonová. Ta se do Varů vrátí čtyři roky poté, co tam převzala Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii.

V soutěžní sekci Proxima, která dává prostor začínajícím tvůrcům i už zkušenějším filmařům zkoušejícím nové formy, se představí Albert Hospodářský se svým prvním filmem Brutální vedro. V něm svět ohrožuje letící úlomek Slunce, což hlavního hrdinu, dospívajícího chlapce, donutí postavit se svým největším strachům.

Zvláštního uvedení se dočká ambiciózní sci-fi Roberta Hloze s názvem Bod obnovy. Snímek zasazený do roku 2041 zobrazuje realitu, kde mají všichni Evropané ústavní právo být oživeni, pokud se jim stane smrtelná nehoda. Stačí si jen každé dva dny pravidelně digitálně zálohovat svou osobnost.

Další českou premiérou bude Hadí plyn režiséra Davida Jařaba, které si bere inspiraci v novele Srdce temnoty od Josepha Conrada, a hororově laděná komedie Přišla v noci. V té režisérské duo Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara sleduje nečekaný vstup matky do života svého dospělého syna a jeho partnerky.

Slovensko-českou koprodukci zastupuje dokumentární snímek Všichni lidé budou bratři. Vynalézavý portrét Alexandra Dubčeka natočil Robert Kirchhoff.

„Pečlivě posoudit téměř dva tisíce přihlášených filmů byla práce náročná a vzrušující pro celý programový tým,“ komentuje programový výběr umělecký ředitel festivalu Karel Och.

„Stejně jako každý rok i letos smekáme před neutuchající kreativitou tvůrců všech generací z nejrůznějších koutů světa a doufáme, že výběr jednatřiceti nových snímků napříč hlavním programem diváky nadchne.“

Karlovarský festival se koná od 30. června do 8. července. Organizátoři už dříve oznámili, že zahájením bude provázet skupina Morcheeba a vystoupení australského herce Russella Crowea s kapelou. Během slavnostního zakončení převezme Cenu prezidenta herečka Daniela Kolářová. Tváří nové festivalové znělky bude americký herec Johnny Depp.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme