Letní filmová škola nabídne výběr tvorby Michaela Hanekeho a filmy natočené ve virtuální realitě

Sekce Ikona bude na letošní Letní filmové škole patřit snímkům oscarového režiséra Michaela Hanekeho. Jeho tvorbu přijede do Uherského Hradiště představit kameraman a dlouholetý spolupracovník rakouského filmaře Christian Berger. Na úterní tiskové konferenci to oznámili organizátoři. Filmová přehlídka proběhne od 26. července do 4. srpna.

Uherské Hradiště Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rakouský režisér Michael Haneke

Rakouský režisér Michael Haneke | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

„Sekce Ikona má za cíl přijít na to, jak se slavný režisér stal slavným režisérem, ovšem bohužel bez účasti daného režiséra. Jsme si totiž vědomi toho, že bychom na některé tvůrce čekali donekonečna. Nejsme festival, který zvládne přilákat filmaře typu Michaela Hanekeho nebo Larse von Triera,“ vysvětluje pro iROZHLAS.cz hlavní dramaturg Letní filmové školy Jan Jílek.

„Z dalších hostů jsme strašně rádi za Lecha Majewského, kterého si strašně moc vážíme a kterého jsme zvali dlouhá léta. Je to takový renesanční člověk, který je filmovým režisérem, malířem a básníkem. Nejenom, že tyhle věci ovládá na té nejvyšší úrovni, ale také je implikuje do svých filmů, které jsou pastiše stylistiky filmu samotného, výtvarného umění či poezie.“

Letní filmová škola uvede italské krváky i díla francouzské nové vlny. Ceny převezmou Bočan a Lasica

Číst článek

Z mladších tvůrců dorazí třeba Alexej German mladší, jeden z výrazných představitelů současné ruské kinematografie.

„Jeho filmy jsou už pravidelně uváděny na největších třech festivalech v hlavních soutěžích. Má i cenu za režie z Benátek za film Papírový voják. Jeho poslední snímek Dovlatov, což je biografie sovětského básníka, byl uveden na desítkách festivalů. Je to výsostný tvůrce atmosférických filmů, které reflektují nejenom současné Rusko, ale i jeho historii,“ říká dramaturg.

Výběr filmové tvorby z někdejšího východního bloku nabídne už podruhé sekce Východní přísliby. „Diváci se mohou tradičně těšit na filmy z Maďarska, Polska a Ruska. Letos ale bude v sekci také dost balkánských počinů, rumunské a srbské filmy nebo například kazašský film Řeka režiséra Emira Bajkazina, což je velmi pomalý, kontemplativní snímek,“ popisuje Jílek.

„Z diváckých ‚highlightů‘ to bude Klr od Wojciecha Smarzowskiho, film, který otřásl Polskem, o tematice nejenom zneužívání, ale i o tom, jaká je současná pozice katolické církve v Polsku, s jakými problémy katolická církev bojuje, což jsou velmi aktuální věci.“

Kromě přehlídky studentské tvorby se v programu poprvé představí také filmy natočené ve virtuální realitě. Loni započatý cyklus Kdo jsou Češi se bude ve výběru nazvaném Smějící se bestie věnovat snímkům vyjadřujícím český postoj k moci a autoritám. Sekce uvede třeba Osudy dobrého vojáka Švejka nebo Nejistou sezonu.

Pořadatelé Letní filmové školy už dříve oznámili, že Výroční cenu Asociace českých filmových klubů letos převezmou režisér Hynek Bočan a herec Milan Lasica. Festival také nabídne retrospektivu jejich tvorby.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme