Snímkem o Jiřím Suchém skončil 45. ročník Letní filmové školy. Sommerová za něj dostala výroční cenu

Posledními projekcemi v neděli v Uherském Hradišti skončil 45. ročník Letní filmové školy. Přehlídka začala 26. července, nabídla dvě stovky celovečerních snímků, většina z nich se reprízovala. Na přehlídku se akreditovalo asi 5400 návštěvníků, což je o 300 více než loni. Je to docela velký skok, řekla ředitelka festivalu Radana Korená. Ta by v příštím roce ráda pozvala například polskou režisérku Agnieszku Hollandovou.

Tento článek je více než rok starý.

Uherské Hradiště Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olga Sommerová převzala Výroční cenu Asociace českých filmových klubů z rukou ředitelky festivalu Radany Korené.

Olga Sommerová převzala Výroční cenu Asociace českých filmových klubů z rukou ředitelky festivalu Radany Korené. | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: ČTK

„Hostů, které bychom chtěli, je spousta. Problematické je, že Letní filmová škola se koná uprostřed léta, to spousta autorů točí, nebo naopak čerpají dovolenou, je náročné na někoho dosáhnout, ale budeme se o to určitě snažit. Byli bychom moc rádi, kdyby přijela například Agnieszka Holland, která ještě na festivalu nebyla. Ale máme takových jmen v rukávu spoustu, od září je začneme oslovovat a uvidíme, kdo zareaguje,“ uvedla Korená.

Seriál Most! mohli režírovat Marek Najbrt nebo Bohdan Sláma, prozradil v Hradišti producent

Číst článek

Letos na Letní filmovou školu přijel například režisér Hynek Bočan, herec Milan Lasica, polští režiséři Lech Majewski a Wojciech Smarzowski, rumunský filmař Catalin Mitulescu nebo ruský režisér Alexej German mladší.

Uvedeno bylo 176 celovečerních, 11 středometrážních a 104 krátkých filmů ve 486 projekcích, odborný program měl 89 položek včetně sedmi lekcí filmu.

Přehlídku letos zakončil dokument Olgy Sommerové o Jiřím Suchém nazvaný Lehce s životem se prát. Režisérka dostala také Výroční cenu Asociace českých filmových klubů, která festival pořádá.

Dokument o Suchém měl premiéru na karlovarském festivalu, získal tam diváckou cenu. Do kin bude uveden v září.

„Jiří Suchý mě provázel celý můj život, pro mě to byla součást české kultury, kterou on velice ovlivnil, ovlivnil několik generací. Když jsem dostala nápad, že by o něm mohl být celovečerní film, tak jsem byla šťastná, taky jsem si to s tím Jiřím Suchým hodně užila, to natáčení,“ řekla v neděli Sommerová.

Deset dní na 24 místech

„Z letošní filmovky máme velkou radost, nejen že se navýšil počet návštěvníků, ale všechny plánované filmy, besedy, hosté, diskuse, masterclass, vše, co jsme plánovali, to jsme odehráli, všechno se uskutečnilo, všechny koncerty, divadla. Moc mě to těší, protože je vidět, jak se náš tým v přípravných pracích zdokonaluje,“ řekla ředitelka.

Přehlídka je podle ní obrovskou akcí. „Program od rána do noci, deset dnů na téměř všech možných místech v Uherském Hradišti, letos už jich bylo 24, kde se něco dělo, tohle dát dohromady bez kolizí je umění. Jsem moc ráda, že se to podařilo,“ zmínila Korená.

Okamžiky sametové revoluce. Doposud nezveřejněné snímky ukazují pád komunismu v Praze i regionech

Číst článek

Příští rok by pořadatelé z Asociace českých filmových klubů chtěli nabídnout novou programovou sekci. „Je ve stadiu příprav, věřím, že to bude něco, co zpestří program a možná projasní, kdo jsme my, co filmovku chystáme, jaké jsou naše názory a životní postoje,“ vysvětlila Korená. Přehlídka se podle ní může zlepšovat spíše jen co do kvality.

„Co se týče množství sekcí jsme téměř na vrcholu, Hradiště není nafukovací a máme k dispozici pouze deset dnů a určitý počet objektů, kde se něco děje. Už nemáme moc velký manévrovací prostor. Chceme se zaměřit spíše na to, co tady třeba ještě nebylo nebo přivézt zajímavé hosty, vytáhnout filmové klenoty, připravit zajímavé kontexty a pokračovat v odborném programu, který se věnuje filmovému vzdělávání,“ popsala Korená.

Příští 46. ročník Letní filmové školy se uskuteční od 24. července do 2. srpna 2020.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme