V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola, retrospektivy věnuje Luisi Buñuelovi a Martinu Fričovi

V Uherském Hradišti v pátek začíná 48. ročník Letní filmové školy. Každoročně ji navštěvují tisíce lidí. Mezi hosty nesoutěžní filmové přehlídky letos budou irský režisér a scenárista Jim Sheridan, turecký režisér Semih Kaplanoğlu, česká režisérka a animátorka Michaela Pavlátová nebo herec Ondřej Vetchý. Festival potrvá do čtvrtka 4. srpna.

Uherské Hradiště Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Jílek, programový ředitel Letní filmové školy a ředitel Asociace českých filmových klubů

Jan Jílek, programový ředitel Letní filmové školy a ředitel Asociace českých filmových klubů | Foto: Jiří Šeda | Zdroj: Český rozhlas

Program bude tradičně rozdělen do tří hlavních bloků, kterými jsou Historie, Současnost a Česko/Slovensko. Retrospektivy letos Letní filmová škola věnuje slavnému španělskému režisérovi Luisi Buñuelovi a českému režisérovi Martinu Fričovi.

Představí také výběr filmů z Portugalska. Světovou premiéru budou v Uherském Hradišti mít dokument Olgy Sommerové o Michaelu Kocábovi, poslední film Jana Švankmajera nazvaný Kunstkomora i snímek Arvéd režiséra Vojtěcha Maška.

Hostem ‚Filmovky‘ v Uherském Hradišti bude irský režisér Sheridan. Festival otevře dokument o Kocábovi

Číst článek

Festival pořádá Asociace českých filmových klubů. Kromě filmových projekcí tradičně nabídne i koncerty, divadelní představení, odborné programy, tvůrčí dílny a akce pro děti.

Součástí doprovodného programu bude také výstava České tiskové kanceláře věnovaná česko-slovenským vztahům.

Vznikla u příležitosti 30. výročí rozpadu Československa. Loni si Letní filmovou školu nenechalo ujít 4950 návštěvníků, mohli zhlédnout 170 filmů ve 225 projekcích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme