Hostem ‚Filmovky‘ v Uherském Hradišti bude irský režisér Sheridan. Festival otevře dokument o Kocábovi

V Uherském Hradišti v pátek začne Letní filmová škola, největší nesoutěžní filmový festival v zemi. Na 48. ročníku bude mít světovou premiéru dokument Michael Kocáb - Rocker versus politik režisérky Olgy Sommerové, poslední film Jana Švankmajera nazvaný Kunstkomora i snímek Arvéd režiséra Vojtěcha Maška.

Uherské Hradiště Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

img_20180730_165313_180731-135701_bar.jpg

Letní filmová škola se letos v Uherském Hradišti uskuteční od 29. července do 4. srpna | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dokument Michael Kocáb - rocker versus politik režisérky Olgy Sommerové v sobotu otevře Letní filmovou školu v Uherském Hradišti.

Podle režisérky nepůjde o bilanční hodnocení rockerova života, ale snahu popsat princip vzdoru proti totalitě a lásky a víry ke svobodě, umělecké a politické.

Hvězdným hostem festivalu bude irský režisér a scenárista Jim Sheridan, držitel pěti nominací na Oscara, který v Uherském Hradišti převezme Výroční cenu Asociace českých filmových klubů.

Oceňovaný režisér povede na festivalu lekci filmu a osobně uvede projekce svých nejslavnějších snímků.

 „V Uherském Hradišti budou promítnuty čtyři Sheridanovy filmy, včetně strhujícího debutu Moje levá noha, který odstartoval hvězdnou kariéru nejen režiséra, ale i Daniela Day-Lewise, jemuž výkon v roli postiženého chlapce vynesl prvního Oscara,“ přibližuje program  mluvčí festivalu Lenka Horáková.

Mezi hosty festivalu budou také německá scenáristka a režisérka Eliza Petkovová, slovenská vizuální umělkyně Mária Júdová, argentinský filmový kritik Pablo De Vita a filmový kritik a historik Anton Dolin, který letos emigroval z Ruska.

Filmovku uzavře světová premiéra očekávaného filmu Arvéd od režiséra scénáristy Vojtěcha Maška. Snímek je o tom, kam až je člověk ochoten zajít, aby dosáhl svého cíle.

Programové sekce

Program festivalu bude tradičně rozdělený do tří hlavních bloků, kterými jsou Historie, Současnost a Česko/Slovensko.

Historická retrospektiva bude věnována slavnému španělskému režisérovi Luisi Buňuelovi a v sekci Filmová čítanka se představí britská nová vlna, která koncem 50. let přišla se snímky o dělnických hrdinech, o odvrácené straně třídního systému a ztracených iluzích.

Nejlepším filmem loňského roku byl Šarlatán. Ivan Trojan získal svého sedmého Českého lva

Číst článek

V bloku Současnost festival promítne výběr filmů z Portugalska, jako národní kinematografie, která se v poslední době prosazuje na mezinárodní scéně.

Eva tropí hlouposti, baron Prášil, Císařův pekař - to nabídne blok Česko/Slovensko ve své obsáhlé retrospektivě režiséra Martina Friče sestavené k příležitosti 120 let od jeho narození.

A v neposlední řadě sekce FAMU History představí takzvanou ztracenou generaci tvůrců, kteří školu absolvovali v době nastupující normalizace. Diváci se tedy mohou těšit na filmy Angeliky Hanauerové, Vladimíra Drhy, Jaroslava Soukupa nebo Agnieszky Hollandové.

Jáchym Topol i investigace

V Uherském Hradišti opět nebude chybět program Českého rozhlasu a s ním ani Jáchym Topol. Sestra, románová prvotina autora, bude mít na Letní filmové škole svou rozhlasovou premiéru, které se bude účastnit i Topol.

Ve stanu Českého rozhlasu bude k slyšení i seriózně neseriózní talk show Čelisti nebo zábavná girl talk Buchty o všem a o ničem. Hudební setkání s Pavlem Klusákem v pořadu Sedmé nebe se bude věnovat charakteristice islandské hudby a návštěvníci mají možnost na živo slyšet pořad Čekání na prezidenta - vítěze kategorie „Objev roku“ v soutěži „Podcast roku“.

Svojí práci představí i investigativní novináři Radiožurnálu, se kterými si lidé mohou popovídat v otevřené debatě. 

ČTK, gen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme