Čekali jsme větší Kokosy na sněhu, říkají tvůrci dokumentu o setkání hokejistů z Čech a Maroka

Dva juniorské hokejové týmy, jeden z Náchoda a druhý z marockého Salé, a dva výměnné pobyty. Tak by se daly shrnout situace, které sleduje nový dokumentární snímek Letní hokej. Jak se dá očekávat, jeho protagonisté v něm zažijí nejen teplotní, ale i kulturní šok. Režiséři Tomáš Bojar a Rozálie Kohoutová film představili v úterý novinářům, divákům ho nabídnou za měsíc.

Náchod / Salé Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juniorští hráči z Náchoda možná ani netušili, že se v Maroku hraje hokej. Loni ale s místním týmem podnikli výměnný pobyt. A na něm, pro mnohé vůbec poprvé v životě, čekala srážka s jazykovou a náboženskou bariérou, odlišným přístupem k hokeji i životu a předsudky.

Dokumentarista Tomáš Bojar doufal, že by podobná situace mohla vytvořit živý dialog mezi kulturami. Natáčení ale překonalo jeho očekávání. K nejzajímavějším rozhovorům přitom podle něj docházelo hlavně při cestách autobusem.

„Mám ti říct, jak můžeš hrát hokej, když seš tlustej,“ tlumočí třeba v jednu chvíli Artur slova marockého chlapce Ondřejovi. Ten pak naštvaně odvětí: „Tak mu řekni, jak může hrát hokej, když je tak blbej.“

Pastrňák s Krejčím na vítězství ve finálovém zápase NHL nedosáhli. Stanley Cup získalo poprvé St. Louis

Číst článek

„Reálně mě překvapilo, jak intenzivní a pro mě zajímavý a leckdy vtipný dialog v jemnostech a subtilnostech dětských hovorů může být. Když jsem jel do Maroka, fakt jsem netušil, že budu poslouchat třeba takovou až skoro teologickou disputaci o tom, jestli prase může spatřit Alláha,“ přiznal Bojar novinářům.

Odlišnosti evropské a islámské kultury jsou jedním z hlavních témat dokumentu. Bývalý hokejový útočník a šéftrenér východočeského mládežnického hokeje Martin Hosták proto například české kluky před odjezdem nabádá, ať si hlavně s sebou zabalí špunty do uší, aby je brzy ráno nebudilo volání k modlitbě. Vyzývá je přitom k tomu, aby se raději s nikým nebavili o islámu. A pokud už na to přijde řeč, aby prostě prohlásili, že Česko je křesťanská země.

Později na ledě spílá marockému trenérovi, ať se svým obličejem v Evropě nikomu ani v žertu neříká, že ho chce zabít. Protože to nikomu nebude připadat vtipné.

Maročtí mladíci se naopak zajímají o to, jestli v Náchodě seženou halal maso. Když dvojice juniorských hokejistů dostane od anglicky nemluvící české rodiny k večeři guláš s knedlíky, jen si mezi sebou špitne, že se raději pomodlí až po jídle.

Z dokumentárního filmu Letní hokej | Foto: Šimon Dvořáček | Zdroj: Cinema Arsenal

Humorné momenty nabídnou i samotná hokejová utkání mezi týmy nebo jejich společný trénink. Režisérka Rozálie Kohoutová nicméně připouští, že čekala ještě větší míry absurdity.

„Když jsem se o tom dozvěděla a jela tam, tehdy ještě sama, na obhlídky, tak jsem čekala Kokosy na sněhu. Tenhle typ komedie,“ říká.

Snímek Letní hokej už má za sebou mezinárodní premiéru na zahraničních festivalech. A reakce na něj se různí. „Jeden z trenérů mi řekl, že film neukazuje pěkný obraz Maroka. Pak zase jeden pán, který se to tam teď snaží promítnout, řekl, že film neukazuje pěkný obraz Francie. A pak na festivalu ve Švýcarsku nám na projekci řekli, že to neukazuje pěkný obraz České republiky,“ směje se Kohoutová.

Česká premiéra čeká Letní hokej v půlce července, kdy tvůrci spolu s hokejovou delegací uvedou projekci v Náchodě. Diváci ale budou moci snímek vidět ještě předtím, a to na filmovém festivalu v Karlových Varech.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme