Tři oříšky pro Popelku, Kolja nebo Báječná léta pod psa. Sedm zásadních rolí Libuše Šafránkové

Herečka Libuše Šafránková během svého života hrála ve více než 150 filmech. Diváci si ji pamatují například jako Popelku, Barunku z televizního filmu Babička nebo matku malého Kvída v Báječných letech pod psa. Některé snímky - například Kolja nebo Obecná škola - byly dokonce nominované na Oscara. Jaké patří mezi nejzásadnější snímky její kariéry?

Tento článek je více než rok starý.

Přehled Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libuše Šafránková a Pavel Trávníček ve filmu Tři oříšky pro Popelku

Libuše Šafránková a Pavel Trávníček ve filmu Tři oříšky pro Popelku | Zdroj: Barrandov Studio

Tři oříšky pro Popelku

Tři oříšky pro Popelku režiséra Václava Vorlíčka z roku 1973 patří k vrcholům české pohádkové tvorby a Vánoce si bez nich nedokáží představit diváci nejen v Česku, ale například i v Německu.

V 68 letech zemřela herečka Libuše Šafránková. Proslavila ji role Popelky, hrála i v oscarovém Koljovi

Číst článek

Šafránková v roli Popelky pohádku jedinečně ozdobila svým něžným půvabem, temperamentem i vtipem.

Snímek se dodnes těší oblibě také v řadě dalších zemí, například v Norsku, ve Španělsku či ve Spojených arabských emirátech.

Oblíbené jsou i další pohádky, ve kterých si herečka zahrála, například Princ a večernice, Třetí princ, Sůl nad zlato či Malá mořská víla.

Babička

Dvoudílný televizní film Babička byl filmovým debutem známé herečky. Snímek z roku 1971 je filmovou adaptací stejnojmenné knihy od spisovatelky Boženy Němcové a Šafránková si v něm po boku Jarmily Kurandové v osmnácti letech zahrála Barunku.

Kolja

V 90. letech vytvořila Libuše Šafránková několik charakterních rolí ve filmech. Jedním z nich byl i Kolja, pod kterým je podepsaný tandem Jan a Zdeněk Svěrák. Za roli zpěvačky Kláry, která má poměr s hrdinou filmu Loukou v podání Zdeňka Svěráka, dostala Českého lva za výkon v hlavní ženské roli.

Vrchni, prchni

V některých filmech Šafránková stanula po boku svého celoživotního partnera Josefa Abrháma. Patřily mezi ně například Svatební cestě do Jiljí, Jára Cirman, ležící spící, Jak je důležité míti Filipa, Elixír a Halíbela nebo právě klasická česká komedie Vrchni, prchni.

Ta vypráví o knihkupci Daliboru Vránovi, kterého si zahrál právě Abrhám. Tomu chybí peníze na alimenty a tak využije toho, že si ho lidé pletou s číšníkem a začne od nich inkasovat. Šafránková v tomto případě ztvárnila jeho expartnerku.

Obecná škola

V roce 1991 se opět spojila s autorskou dvojicí Svěrákových a natočila s nimi film Obecná škola, který byl posléze nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film. Film vypráví o fungování jedné pražské školy po druhé světové válce. Šafránková v něm ztvárnila roli paní Součkové, jejímž manželem byl puntičkářský Fanouš Souček. Dějově Obecné škole předchází snímek Po strništi bos z roku 2017.

Báječná léta pod psa

Herecký koncert spolu s Ondřejem Vetchým rozehrála v generačním příběhu z minulého režimu Báječná léta pod psa (1997). Snímek vypráví o tehdejším životě z pohledu malého chlapce Kvída, právě jehož matku Šafránková hraje.

„Řešilo se, jestli dvojice Ondřej Vetchý a Libuše Šafránková sourodá, jestli tam nebude znát, že paní Šafránková byla v té době o něco starší. Musím ale říct, že se to ukázalo jako úplně falešný problém, nikdo to nepoznal a dneska je všichni bereme jako filmový manželský pár,“ řekl pro Radiožurnál autor knižní předlohy k filmu Michal Viewegh.

Jak jsme hráli čáru

Jedním z posledních projektů Libuše Šafránkové byl snímek Jak jsme hráli čáru z roku 2014. Herečka společně s Milanem Lasicou ve filmu vychovává vnuka Petra, protože jeho rodiče emigrovali do Vídně a od té doby se ho snaží skrz úřady získat. Kvůli tomu se chlapec neustále snaží hranice překročit a dostat se do Rakouska.

dok, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme