‚Byla to naše nejoblíbenější herečka.‘ Před Činoherním klubem zapalovali lidé svíčky za Šafránkovou

Herečtí kolegové vzpomínají na Libuši Šafránkovou. Oceňují její umění, skromnost a smysl pro humor. Šafránková zemřela ve středu, bylo jí 68 let. Před vchodem do Činoherního klubu v Praze večer hořely svíčky. Lidé je zapalovali za filmovou Popelku, maminku z Obecné školy nebo Kláru z oscarového snímku Kolja.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Libuše Šafránková

Herečka Libuše Šafránková | Zdroj: Profimedia

„Byla velmi civilní, velmi milá, velmi upřímná. Jako režisér jsem vždy toužil obsadit herce do nějakého protikladu. Když o tom teď přemýšlím, tak si ani nedokážu představit, že by Libuška hrála nějakou zlou postavu,“ vzpomíná na Libuši Šafránkovou herec a režisér Jakub Wehrenberg, který si s ní zahrál ve snímku Báječná léta pod psa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé zapalovali svíčky za Libuši Šafránkovou před Činoherním klubem. Na místě natáčela Marie Veselá

Šafránková měla široký herecký záběr – dokázala zahrát i výraznou dramatickou postavu, jak popisuje režisér filmu Všichni moji blízcí Matěj Mináč. Natáčel s ní jeden ze svých prvních filmů v roce 1999.

„Byla neuvěřitelná herečka, protože její rejstřík od humoru až po pocity zmaru – to všechno uměla neuvěřitelně zahrát. Používala na to techniku, že ona vlastně nehrála, ona se stala tou postavou,“ přibližuje.

Svíčky před Činoherním klubem

Lidé pak ještě v úterý večer chodili za Šafránkovou zapalovat před Činoherní klub svíčky. „V devadesátých letech jsem pracoval v Národním divadle u techniky jako oponář. A byla to naše nejoblíbenější herečka. Jako jediná se zastavila s námi kulisáky, prohodila pár slov a vůbec nás nepřezírala,“ vzpomíná muž v barevném tričku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Herečtí kolegové vzpomínají na Libuši Šafránkovou. Vzpomínky sesbíral Jiří Štefl

Většina lidí ji znala z televizní obrazovky nebo z jeviště. Pro ty, kteří měli to štěstí a setkali se s ní osobně, to byl nezapomenutelný zážitek. „Vždycky jsme řekli, když odešla… Libuška Šafránková,“ popisuje další muž.

Plamínky několika svíček plápolaly u velkého bílého písmene Č. Lidé je chodili zapalovat celý večer.

„Moje děti ji samozřejmě mají jako Popelku. Ale já si myslím, že to byla naše nejlepší herečka určitě. A budu si ji pouštět teďka ještě víc, než jsem si ji pouštěla dřív,“ říká respondentka před Činoherním klubem.

Lidé u Činoherního klubu, ve kterém Šafránková hrála přes dvacet let, na ni vzpomínali jako na půvabnou a talentovanou herečku. Některé zaujala ještě něčím dalším. „Civilním projevem,“ dodává jeden z oslovených.

A ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka říká, že se za celý svůj život nesetkal s větším divadelním talentem.

Lidé zapalovali před Činoherním klubem svíčky za Libuši Šafránkovou | Foto: Marie Veselá | Zdroj: Český rozhlas

Jiří Štefl, Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme