‚Byla to naše nejoblíbenější herečka.‘ Před Činoherním klubem zapalovali lidé svíčky za Šafránkovou

Herečtí kolegové vzpomínají na Libuši Šafránkovou. Oceňují její umění, skromnost a smysl pro humor. Šafránková zemřela ve středu, bylo jí 68 let. Před vchodem do Činoherního klubu v Praze večer hořely svíčky. Lidé je zapalovali za filmovou Popelku, maminku z Obecné školy nebo Kláru z oscarového snímku Kolja.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Libuše Šafránková

Herečka Libuše Šafránková | Zdroj: Profimedia

„Byla velmi civilní, velmi milá, velmi upřímná. Jako režisér jsem vždy toužil obsadit herce do nějakého protikladu. Když o tom teď přemýšlím, tak si ani nedokážu představit, že by Libuška hrála nějakou zlou postavu,“ vzpomíná na Libuši Šafránkovou herec a režisér Jakub Wehrenberg, který si s ní zahrál ve snímku Báječná léta pod psa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé zapalovali svíčky za Libuši Šafránkovou před Činoherním klubem. Na místě natáčela Marie Veselá

Šafránková měla široký herecký záběr – dokázala zahrát i výraznou dramatickou postavu, jak popisuje režisér filmu Všichni moji blízcí Matěj Mináč. Natáčel s ní jeden ze svých prvních filmů v roce 1999.

„Byla neuvěřitelná herečka, protože její rejstřík od humoru až po pocity zmaru – to všechno uměla neuvěřitelně zahrát. Používala na to techniku, že ona vlastně nehrála, ona se stala tou postavou,“ přibližuje.

Svíčky před Činoherním klubem

Lidé pak ještě v úterý večer chodili za Šafránkovou zapalovat před Činoherní klub svíčky. „V devadesátých letech jsem pracoval v Národním divadle u techniky jako oponář. A byla to naše nejoblíbenější herečka. Jako jediná se zastavila s námi kulisáky, prohodila pár slov a vůbec nás nepřezírala,“ vzpomíná muž v barevném tričku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Herečtí kolegové vzpomínají na Libuši Šafránkovou. Vzpomínky sesbíral Jiří Štefl

Většina lidí ji znala z televizní obrazovky nebo z jeviště. Pro ty, kteří měli to štěstí a setkali se s ní osobně, to byl nezapomenutelný zážitek. „Vždycky jsme řekli, když odešla… Libuška Šafránková,“ popisuje další muž.

Plamínky několika svíček plápolaly u velkého bílého písmene Č. Lidé je chodili zapalovat celý večer.

„Moje děti ji samozřejmě mají jako Popelku. Ale já si myslím, že to byla naše nejlepší herečka určitě. A budu si ji pouštět teďka ještě víc, než jsem si ji pouštěla dřív,“ říká respondentka před Činoherním klubem.

Lidé u Činoherního klubu, ve kterém Šafránková hrála přes dvacet let, na ni vzpomínali jako na půvabnou a talentovanou herečku. Některé zaujala ještě něčím dalším. „Civilním projevem,“ dodává jeden z oslovených.

A ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka říká, že se za celý svůj život nesetkal s větším divadelním talentem.

Lidé zapalovali před Činoherním klubem svíčky za Libuši Šafránkovou | Foto: Marie Veselá | Zdroj: Český rozhlas

Jiří Štefl, Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme