Nezapomenutelná a nadaná. Kolegové vzpomínají na herečku Šafránkovou

S láskou, obdivem a úctou vzpomínají podle vlastních slov herečtí kolegové i filmoví a divadelní režiséři na Libuši Šafránkovou. Herečka, která se do paměti zapsala například jako Popelka, byla v pondělí, v den svých 68. narozenin, hospitalizována, ve středu zemřela.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libuše Šafránková

Libuše Šafránková | Zdroj: Profimedia

Jako na mimořádně nadanou herečku, která uměla dojmout i rozesmát, bude na Libuši Šafránkovou vzpomínat její herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák. Má ji spojenou s rolemi, které sám psal nebo je s oblíbenou herečkou hrál.

„V Koljovi jsme tvořili pár, také ve filmu Jára Cimrman ležící, spící. Ale asi nejraději ji mám ve scéně z Vesničky střediskové, když počítá žárlivému manželovi, jak dlouho vydrží na jedno nadechnutí pod vodou,“ sdělil Zdeněk Svěrák.

V 68 letech zemřela herečka Libuše Šafránková. Proslavila ji role Popelky, hrála i v oscarovém Koljovi

Číst článek

Režisér Fenič lituje, že Šafránkovou nedokázal přemluvit k účasti na svém dokumentárním cyklu GEN – Galerie elity národa.

„Snažil jsem se ji před časem přesvědčit, aby se mnou natočila GEN, ale měla v té době zdravotní potíže a také říkala, že by chtěla natočit něco v souvislosti s tím, že bude v něčem hrát. Tehdy pro ni žádná role nebyla,“ uvedl Fenič.

„Jsou herci, kteří projdou mnoha filmy a nikdy si je už nepřipomenete, ale ji si pamatujeme od Barunky až po poslední velké filmy s Honzou Svěrákem. Možná hrála méně než jiné herečky, ale většina věcí, ve kterých hrála, jsou národní filmové klenoty,“ dodal.

Za velkou ztrátu považuje úmrtí Šafránkové její herecký kolega Ondřej Vetchý, který s ní hrál ve filmovém přepisu knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa. „Bolest ze ztráty Libušky je větší nežli schopnost se k čemukoliv vyjadřovat,“ konstatoval bez dalších podrobností Vetchý.

Spisovatel Viewegh si Šafránkovou bude vždy pamatovat jako velmi milou a šarmantní dámu.

Tři oříšky pro Popelku, Kolja nebo Báječná léta pod psa. Sedm zásadních rolí Libuše Šafránkové

Číst článek

„Ztvárnila bezpočet jiných rolí, ale myslím, že jsem jeden z mnoha set tisíc českých mužů, kteří si ji pamatují jako Popelku. Byla ve své době jistým symbolem krásy. Mluvíte se mnou ve chvíli, kdy jsem zrovna přinesl z pracovny zarámovanou fotografii, kde stojím s Ondrou Vetchým a Libuší Šafránkovou před divadlem v Dlouhé ulici, kde se natáčela ta slavná scéna Quidova porodu v divadle a dojatě vzpomínám na tehdejší setkání,“ podotkl.

Režisér a herec Jiří Strach, který si zahrál se Šafránkovou v pohádce Elixír a Halíbela, prohlásil, že oblíbená herečka měla ráda boha a bůh měl rád ji. „Naše celá generace vyrostla na Popelce, na té něze, kráse a éteričnosti, takže je to samozřejmě velká ztráta. Spoléhám na to, že pánbůh si talentované a dobré lidi bere k sobě, takže Libuška bude dneska spinkat v nebi,“ uvedl.

Šafránková byla také oblíbenou vypravěčkou audioknih. „Z tvorby Libušky Šafránkové bych ještě připomněl malý diamant: To, jak načetla Děti z Bullerbynu...,“ napsal na twitter režisér Jan Hřebejk.

Odešla herečka, kterou měli všichni rádi. Zůstal její o mnoho let starší, nemocný muž. Milovaná dvojice velkých umělců bez skandálů.. Noblesa, šarm, diskrétnost.... Smutek. Soustrast jejich synovi a vnoučatům a sestře Mirce...

15:56 – 09. 06. 2021

53 2537

Od začátku 80. let Šafránková spolupracovala s vydavatelstvím Supraphon, když nahrála s Viktorem Preissem zdařilou adaptaci Manon Lescaut Vítězslava Nezvala.

V posledních letech natočila několik pohádkových alb a byla také mezi interprety audioknihy Povídky Zdeňka Svěráka, která vyšla v roce 2009. V roce 2011 načetla Babičku Boženy Němcové. V roce 2013 Supraphon k šedesátinám Šafránkové vydal 4CD komplet Libuše Šafránková vypráví o Popelce a jiné pohádky a ocenil její vklad do zlatého fondu vydavatelství platinovou deskou.

„Její interpretace byla oceněna jak odborníky, tak provázena velkým zájmem posluchačů. Letos na podzim měla Šafránková nahrát audioknihu Nikdy není pozdě na šťastné dětství, kterou napsala Beatrice Landovská,“ sdělil ve středu za vydavatelství Vladan Drvota.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme