Americký herec Liev Schreiber sbírá peníze na pomoc Ukrajině. Nyní je na festivalu v Karlových Varech

Nebývá zvykem, aby slavní režiséři a herci pomáhali přímo v zemi, kde se válčí, ale Američan Liev Schreiber to tak od začátku útoku Ruska na Ukrajinu dělá. Vařil, pomáhal uprchlíkům v Polsku a taky založil organizaci Bluecheck, která shání peníze na humanitární pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liev Schreiber na tiskové konferenci na MFFKV

Liev Schreiber na tiskové konferenci na MFFKV | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Liev Schreiber má polsko-ukrajinské předky a můžete ho znát třeba z filmů Vřískot, Zítra snad bude líp nebo Spider-Man. Svůj humanitární projekt v sobotu představil na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech.

Jsem Američan z New Yorku a nikdy jsem se moc nezajímal o své předky. A když začala válka, tak jsem začal přemýšlet, co znamená být Ukrajinec. A přiznám se, neměl jsem tušení. Viděl jsem, že je tam korupce, že peníze zmizí někde vysoko. Tak jsme vymysleli, že budeme posílat peníze lidem přímo na místě k těm, co konkrétně pomáhají. Takže další krok bylo vyrazit na Ukrajinu a najít ty lidi. A to se podařilo,“ popsal herec svoje snažení v rozhovoru pro Radiožurnál.

Americký herec Liev Schreiber přijede do Karlových Varů, na festival se vrátí po 18 letech

Číst článek

Jak přiznal, když odjel z Polska na Ukrajinu, tak to své rodině vůbec neoznámil. „Řekl jsem jim to, když jsem se vrátil. Byli v pohodě. Skupina, se kterou jsem cestoval po Ukrajině, měla všechno pod kontrolou. Byl jsem v bezpečí,“ tvrdí.

Ruský film na festivalu

Na festivalu se uvádí i ruský film Kapitán Volkov uprchl, proti kterému protestují ukrajinští režiséři. Na tuto otázku se režisérovi odpovídá dost těžko.

Bojuji s myšlenkou bojkotovat jakékoli umění nebo názor. Já věřím, že Ukrajina vyhraje, protože historie je na její straně, stejně jako pravda. Dezinformace se stávají novou nebezpečnou zbraní v Americe i na světě. Musíme být ostražití k médiím a k tomu, co konzumujeme. Jednou z věcí, kterou mám v Americe rád, je svoboda projevu a jsem přesvědčený, že pravda vždycky vyjde najevo. A to říkám i svým dětem a toto bych chtěl říct i panu Putinovi,“ vysvětluje svoji pozici Schreiber.

Film o Ukrajině podle svých slov točit neplánuje. Příčí se mu zpovídat lidi a chtít po nich znovu prožít stresující zážitky. V každém případě dál vybírá peníze a na Ukrajinu se znovu chystá.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme