Zemřel herec Lubomír Kostelka. Proslavily ho scénky s Menšíkem i pořad Kouzelná školka

Ve věku 91 let zemřel herec Lubomír Kostelka. Byl spolužákem a nerozlučným kamarádem Vladimíra Menšíka, se kterým si společně zahráli v mnoha filmových komediích. Kostelka je také známý například z televizního seriálu Ranč u Zelené sedmy nebo svou prací pro děti v pořadu České televize Kouzelná školka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 17:36 28. 11. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Lubomír Kostelka

Herec Lubomír Kostelka | Zdroj: Profimedia

Lubomír Kostelka svou hereckou kariéru začal v Divadle v Českém Těšíně. Poté účinkoval například v Divadle ABC nebo v brněnském Divadle bratří Mrštíků.

Diváci herce znají například z filmů jako Bouřlivé víno, Babí léto nebo Kuře melancholik. Proslavily ho ale i televizní role – hrál v seriálech České televize Ranč U Zelené sedmy nebo Bylo nás pět.

Známý je i jeho přátelský vztah s hercem Vladimírem Menšíkem, po jehož boku si zahrál v mnoha televizních scénách. Mladší publikum pak Lubomíra Kostelku zná především jako dědu Lubina z pořadu České televize Kouzelná školka, kde hrál roli dědy Lubina.

„Lubin byl neuvěřitelně vitální člověk. Neuvěřitelně pracovitý, vždy chodil velmi dobře připravený a vždy s ním byla velká legrace. Byl opravdu velký parťák a mrzelo nás, že toho nakonec kvůli problémům s kolenem nechal,“ zavzpomínal pro Radiožurnál Tomáš Juřička, který v pořadu pro děti namluvil loutku Františka.

Setkání s Menšíkem

Přestože hrál spíše epizodní role, patřil Kostelka k nejobsazovanějším českým hercům posledních desítek let. Do filmu ho s oblibou obsazoval například režisér Václav Vorlíček.

Hlavní roli měl Kostelka jen jednu - v roce 1969 se objevil ve snímku Případ pro začínajícího kata režiséra Pavla Juráčka, jehož námětem byla kniha Jonathana Swifta Gulliverovy cesty.

Hercem Kostelka původně být nechtěl, divadlo ho ale zajímalo. Během války se vyučil elektrikářem. Rozhodující pro jeho další osudy ale bylo právě setkání s Vladimírem Menšíkem na brněnské průmyslovce. Stali se nerozlučnými kamarády.

Díky Menšíkovi se také Kostelka dostal z Brna do Prahy a seznámil se s Janem Werichem, který v té době šéfoval dnešnímu Divadlu ABC. Krátce také Kostelka pobyl v Laterně magice a od 60. let se začal věnoval filmu a televizi.

Až do pozdního věku se objevoval rok co rok v několika filmech a seriálech. Kromě zmíněného angažmá u Juráčka hrál třeba v dodnes často reprízovaném filmu z roku 1976 Bouřlivé víno, na počátku 90. let se vedle Heleny Růžičkové objevil ve filmu Trhala fialky dynamitem, v roce 1999 byl nominován na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku Kuře Melancholik.

V roce 2001 ho Vladimír Michálek obsadil do snímku Babí léto s Vlastimilem Brodským a Stellou Zázvorkovou. Kostelka hrál také v televizních seriálech Bylo nás pět, Život na zámku nebo Ranč U Zelené sedmy.

dbr, aku, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme