Manželské etudy po 35 letech. Festival v Jihlavě uvede premiéru nového dokumentu Heleny Třeštíkové

Dokumentaristka Helena Třeštíková na letošní přehlídce v Jihlavě představí v premiéře svůj nový časosběrný dokument Manželské etudy po 35 letech. Festival dále nabídne výběr z tchajwanské tvorby a ocení oscarového režiséra Marcela Ophulse. Znělku k 21. ročníku složil hollywoodský skladatel Jóhann Jóhannsson.

Praha / Jihlava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je to můj celoživotní projekt. Jsem s těmi šesti dvojicemi v kontaktu už přes 35 let. Stali se součástí mého života – a já jejich. Na začátku práce na tomto projektu jsem se definovala jako režisérka časosběrných filmů, a to platí pořád,“ popsala na tiskové konferenci svůj nový dokument Třeštíková.

Dokumentaristka v Jihlavě také pokřtí knižní rozhovor Sběrná kniha, který s režisérkou vedl publicista Pavel Kosatík.

'Byl to klášter, ale nádherný.' Dokument Červená je inspirativní pocta světoznámé operní pěvkyni

Číst článek

Festival přivítá dokumentaristu Marcela Ophulse, jehož snímky zabývající se dobou nacismu i otázkami svědomí a odpovědnosti byly oceněny na festivalech v Cannes či v Berlíně.

V rámci dosud nejrozsáhlejší přehlídky tchajwanského dokumentu na světě budou v Jihlavě uvedeny politické filmy, krátké reportáže i třeba botanické časosběry. Festival dále nabídne například průřez dějinami psychedelického filmu (sekce Fascinace) nebo filmů o hudbě (Zkouška sirén).

Autorem letošní festivalové znělky je islandský skladatel Jóhann Jóhannsson, který v minulosti pracoval třeba na hudbě k filmům Teorie všeho či fantasy Příchozí. „Chtěl jsem vytvořit film pomocí těch nejzákladnějších prostředků, jen s projektorem bez vizuálního vstupu a světlem lomeným a deformovaným různými reflektivními materiály a filtry,“ říká o znělce Jóhannsson.

Islandský skladatel povede v Jihlavě přednášku o filmové hudbě a osobně doprovodí živou hudbou vlastní dokument Konec léta.

Festival proběhne od 24. do 29. října. Český rozhlas, který je jeho hlavním mediálním partnerem, představí spolu se Sdružením pro rozhlasovou tvorbu Jihlavě poprvé soutěžní přehlídku AudioREPORT. Ta nabídne návštěvníkům ukázku nejnovější produkce domácího rozhlasového dokumentu z veřejnoprávních i soukromých stanic.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme