Holubová, Bartoška nebo Balzerová. Lidé se přišli naposledy rozloučit s Marií Poledňákovou

Desítky lidí se v úterý přišly do strašnického krematoria rozloučit s Marií Poledňákovou, autorkou oblíbených televizních komedií a filmů. Režisérka a scenáristka zemřela 8. listopadu ve věku 81 let. Kromě rodiny a přátel přišli na poslední rozloučení s filmovou autorkou herečtí kolegové, především ti, které do svých filmů obsadila.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední rozloučení s režisérkou Marií Poledňákovou

Poslední rozloučení s režisérkou Marií Poledňákovou | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Před rakví promluvili Pavel Nový, Vlastimil Harapes a Eva Holubová, na obřad přišli také Jiří Bartoška nebo Eliška Balzerová.

„Budu na ni vzpomínat jako na člověka, s nímž jsem strávil mnoho pracovních dnů, protože jsem s ní točil filmy Líbáš jako bůh a Líbáš jako ďábel. Dělala mainstream na té úrovni, na které už se dneska nedělá. Dělat veselohru je strašně těžké,“ řekl před obřadem Bartoška.

Zemřela režisérka a scenáristka Marie Poledňáková, bylo jí 81 let

Číst článek

„Natáčet film s Marií jako autorkou scénáře a režisérkou bylo něco jako nastoupit do vlaku, který sice nemá žádnou záchrannou brzdu, ale jede obrovskou rychlostí magickou krajinou a táhne vagony plné smějících se diváků. Při jízdě zjišťujete, že těch vagonů s diváky neustále přibývá, a to tak, že je nejde ani spočítat. A jak se ti diváci baví, tak ten vlak jede rychleji a rychleji. Marie ten vlak řídila a věděla moc dobře, co dělá,“ řekl v úterý filmový producent Jan Bradáč, který s Poledňákovou spolupracoval na dvou jejích pozdních filmech.

„Setkání s Marií bylo pro mě požehnáním. A ještě k tomu ta báječná komedie plná skvělých lidí, kteří se kolem ní sešli. Celá její tvorba byla prozářená sluncem a pro mě je Marie sluncem pořád. Kéž nám z těch jejích filmů slunce svítí ještě dlouho. Tak díky, Marie, a pozdravuj tam, zvlášť Vaška a Julka,“ pronesl Pavel Nový, jehož dva kolegové z filmu S tebou mě baví svět Václav Postránecký a Július Satinský se již dnešního dne také nedožili.

Prostor před krematoriem v úterý zdobila velká obrazovka s portrétem režisérky, obřad po několika skladbách a projevech přátel zakončil sestřih z nejznámějších scén z jejích nejslavnějších filmů. Přítomní pak rakev na poslední cestě vyprovodili dlouhým potleskem.

Komedie oblíbené dodnes

Poledňáková byla režisérkou mnoha dětských a rodinných filmů, k nimž si většinou psala také scénáře.

Na přelomu 70. a 80. let natočila několik komedií, které jsou u diváků oblíbené dodnes. Zasloužily se o to zejména televizní snímky Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny.

Válka na Ukrajině udělala z Oběti historický film, říká debutující režisér Blaško

Číst článek

Příběh osmiletého Vaška ztvárněného Tomášem Holým, který mamince nabízí potenciální tatínky podle svých představ, se na obrazovce poprvé objevil v roce 1977. O rok později bylo natočeno jeho volné pokračování.

Do režisérčiny filmotéky se řadí také třeba snímky Královské usínání, Královský gambit, Škaredý podzim 1938, Pražský chodec, Kotva u přívozu, Zkrocení zlého muže či Dva lidi v zoo.

Film S tebou mě baví svět z roku 1982 byl na základě divácké ankety vyhlášen koncem 90. let nejlepší českou veselohrou 20. století. Odehrává se v zimních kulisách zasněžených Beskyd, snad i proto se na televizní obrazovky vrací nejčastěji v době vánočních svátků.

Za filmovou kameru se Poledňáková vrátila počátkem nového tisíciletí a po 15 letech a natočila zmíněné komedie s Jiřím Bartoškou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme