Oprýskaná budka, americká poušť a parta turistů z Česka. Do kin jde český film Mars

Když se režisérovi Benjaminu Tučkovi naskytla možnost ucházet se o třítýdenní pobyt v simulátoru pobytů na Marsu, neváhal ani chvíli. Do pouště v americkém Utahu nakonec odjel s třináctičlenným štábem. Jejich film Mars o tom, jaké to je, když si do vesmíru berete i své pozemské problémy, právě přichází do kin.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérovi Benjaminu Tučkovi se naskytla možnost ucházet se o třítýdenní pobyt v simulátoru pobytů na Marsu - neváhal ani chvíli. Do pouště v americkém Utahu nakonec odjel s třináctičlenným štábem.

Režisérovi Benjaminu Tučkovi se naskytla možnost ucházet se o třítýdenní pobyt v simulátoru pobytů na Marsu - neváhal ani chvíli. Do pouště v americkém Utahu nakonec odjel s třináctičlenným štábem. | Zdroj: Nyasa Films International

Americký stát Utah, poušť, kde to vypadá jako na Marsu, a oprýskaná budka, která nabízí všechno, jen ne soukromí a pohodlí. Jeden starý robot a parta Čechů, kteří vyráží do vesmíru z různých důvodů - uzavřít sňatek, vyhrát reality show či uctít památku otce.

To jsou důležité body nového filmu režiséra Benjamina Tučka, jenž možnost třítýdenního natáčení na výzkumné stanici vyhrál v roce 2014 ve výběrovém řízení pouštní stanice (Mars Desert Research Station). Jeho tým se tak stal historicky první skupinou, která tam neodjela zkoumat geologii planety nebo sociální aspekty pobytu mimo Zemi.

Zlatá tečka na obloze. ‚Největší zážitek mého života,‘ vzpomíná novinář Karel Pacner na start Apolla 11

Číst článek

Kdo od Marsu čeká bombastickou sci-fi s hollywoodskými efekty, odejde z kina zklamaný. Snímek je spíš hořkosladkým příběhem o tom, že kamkoliv člověk jede - ať už na chatu, nebo do vesmíru, svá trápení má vždycky přibalená s sebou.

Ansámbl tvořili herci improvizačního divadla Vosto5 Jiří Havelka, Petr Prokop, Tomino Jeřábek a jejich blízcí spolupracovníci Petra Nesvačilová a Halka Třešňáková.

Zdánlivě racionální psycholožku ve filmu ztvárnila spoluautorka scénáře Tereza Nvotová, robota čekajícího na náhradní díly i na lásku si zahrál Ondřej Doule.

Herci se museli starat o vodu i naftu

Sázka na herce, kteří se z minulosti znají a jsou schopní spolu strávit dlouhou dobu v nekomfortních podmínkách, byla podle Benjamina Tučka klíčová.

Jeden starý robot a parta Čechů, kteří vyráží do vesmíru z různých důvodů - uzavřít sňatek, vyhrát reality show či uctít památku otce - i to je film Mars | Zdroj: Nyasa Films International

„Vostopětka jsou sehraní herci, navíc ochotni účastnit se každého šílenství. Což Mars byl, protože tady každý musel zastat ještě tři nebo čtyři další role,“ poukazuje na fakt, že snímek kvůli finančním a technickým omezením natáčel třináctičlenný štáb.

Herci se tak starali například i o zásoby pitné vody, naftu v agregátu anebo o psaní každodenních reportů pro komisi výzkumné stanice. Podle Tučka se nakonec ukázalo, že herci nejsou o nic horší kolonizátoři Marsu než vědci.

„Nejen že náš projekt oproti předpokladům komise neskončil fiaskem, film jsme natočili a ještě se v pořádku vrátili, ale komise vysoce hodnotila i naši připravenost, důslednost, výdrž i schopnost improvizace. Vyšlo z toho, že filmový štáb je možná vhodná parta lidí do budoucna pro kolonizaci skutečného Marsu,“ usmívá se.

Voda na Marsu? Italští vědci objevili podzemní solné jezero, kde může existovat život

Číst článek

Mars se pyšní dokonalou barevnou i zvukovou postprodukcí. Jedná se totiž o první tuzemský snímek natočený speciální technologií prostorového zvuku Dolby Atmos. „Poušť má obrovskou atmosféru a je i stokrát jiným způsobem slyšet. Něco z toho film divákům určitě předá,“ uzavírá režisér Tuček.

Hana Slívová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme