Praha hostí unikátní filmový festival Mental Power. V soutěžních snímcích hrají mentálně postižení lidé

Necelá dvacítka snímků letos soutěží na filmovém festivalu Mental Power. Klání končí v sobotu v hlavním městě a ve světě je naprosto unikátní. V soutěžních snímcích hrají mentálně postižení lidé. Na festival jezdí už 12 let.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Galavečer 10. ročníku mezinárodního filmového festivalu (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením Mental Power Prague Festival. Archivní snímek z 11. června 2016.

Galavečer 10. ročníku mezinárodního filmového festivalu (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením Mental Power Prague Festival. Archivní snímek z 11. června 2016. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Moji milí kamarádi, už jsme se dlouho neviděli. Víte kolik? 40 let. Není to drsný? Tak vás svolávám. Vše zařídím,“ zní v jednom ze soutěžních filmů se jménem Sraz po zvláštní škole, kde hraje Oldřich z Domova pod hradem Žampach v Pardubickém kraji.

Svůj snímek na festival Mental Power točili i handicapovaní z Centra sociálních služeb v Prostějově. „V teplákách a ve tričku, zahajujeme rozcvičku, pojďte cvičit s námi,“ ozývá se v ukázce snímku Holdujeme sportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze vrcholí filmový festival Mental Power. Reportáž o něm natočila Veronika Hlaváčová

Herců na tenisovém kurtu nebo v tělocvičně má hned několik. „Já jsem hrála Petru Kvitovou,“ popsala jedna z aktérek.

Nadšení několika postižených herců potvrzuje i Lenka Kozáková, která se o ně v Centru sociálních služeb v Prostějově stará: „Každá taková spolupráce na něčem společném je stmelující, mají to jako druhou rodinu. Pomáhá jim to prohlubovat přátelství. Už se od jara na ten festival těší.“

V porotě letošního ročníku Mental Power Prague Film festival je sedm osobností, mezi nimi například herečka Táňa Fischerová. „Mě to strašně baví, je to nesmírně krásný svět lidí, kteří jsou čistí a nedělají to na úspěch, ale protože je to pro ně ohromná příležitost, jak se realizovat,“ říká.

Po červeném koberci

Filmový festival, kde se promítají jen snímky s mentálně postiženými amatérskými herci, je ve světě unikátní.

„Nejdůležitější je, aby se setkávali lidi z veřejnosti a lidi z dílen, kteří se normálně nepotkají. Je to taky o tom, že klienti si to užívají jako top akci roku. Dělají rozhovory, chodí po červeném koberci,“ popisuje prezident festivalu David Sychra.

Loni vyhrál snímek o Tomášovi, který nehýbe končetinami a maluje obrazy štětcem připevněným na čelo.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme