Na mezinárodní festival v Locarnu se dostanou dva filmy z české produkce. Milý tati a Ve jménu Alláha

Na Mezinárodní filmový festival ve švýcarském Locarnu se dostaly dva filmy z české produkce – animovaný dokument Milý tati od studentky pražské FAMU Diany Cam Van Nguyen a celovečerní dokumentární film Ve jménu Alláha, který vznikl v česko-italské koprodukci pod vedením režiséra Francesca Montagnera. Festival patří mezi nejstarší na světě, zaměřuje se zejména na nové talenty a umělecky neotřelé filmy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z animovaného dokumentu Milý tati, jehož světový premiéra proběhne na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu

Záběr z animovaného dokumentu Milý tati, jehož světový premiéra proběhne na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu | Zdroj: Státní fond kinematografie

Absolventský film Milý tati, který byl letos vybrán do hlavní soutěže Pardi di Domani, je osobní zpovědí jeho režisérky Diany Cam Van Nguyen. Ta se v dokumentu vrací ke komplikovanému vztahu se svým otcem, který část jejího dětství strávil ve vězení.

Hlavní linku tvoří dopisy, které otec režisérce posílal z vězení. Autorka v nich znovu objevuje vzájemnou blízkost, kterou ovšem narušilo otcovo rozhodnutí od rodiny odejít. Ve filmu se ale i na příkladu důležitosti mít syna promítají témata vietnamské tradice a evropských hodnot.

Muž se zaječíma ušima otevře Letní filmovou školu. Zúčastní se jí řada známých tváří

Číst článek

„Své zkušenosti jsem sama prožila, a proto si víc věřím, že takový příběh můžu zpracovat. Při tvorbě filmů je pro mě důležité být autentická, a tak se přirozeně stalo, že mě ovlivňují příběhy a lidé kolem mě,” popisuje režisérka Diana Cam Van Nguyen.

Cam Van Nguyen se dostala už se svým bakalářským filmem Malá (2017) do soutěže nejlepšího dokumentárního filmu pro děti CFA Doc Award na Berlinale 2019.

Uspěla také se svým dalším krátkým filmem Spolu sami (2018), v němž rozebírá blízké setkání mladých lidí se smrtí a se kterým získala mimo jiné i ocenění na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmu Ji.hlava.

Česko-slovenský animovaný dokument Milý tati, jenž bude mít v Locarnu světovou premiéru, kombinuje hraný film s rotoskopií, SD a cut-out animací. Autorka si podle svých slov vybrala papírkovou koláž, která nejlépe zachovává charakter a autenticitu skutečných dopisů od otce, které ve filmu využívá.

Love, Dad (2021) Trailer from Diana Cam Van Nguyen on Vimeo.

Dilema synů islamisty

Druhým filmem z české koprodukce bude v  Locarnu celovečerní dokument Ve jménu Alláha. Italský režisér a také absolvent pražské FAMU Francesco Montagner se v něm vydává do bosenských hor a sleduje osud tří dospívajících synů radikálního salafistického kazatele, který je odsouzený za terorismus. Tři protagonisté tak stojí před rozhodnutím, zda pokračovat v cestě svého otce a připojit se ke „svaté válce“, emigrovat do Západní Evropy nebo se vydat úplně jiným směrem.

Montagnerův snímek se objeví v sekci Concorso Cineasti del presente, která se zaměřuje na první a druhé filmy nadějných filmařů. Film vznikl za produkce Pavly Janouškové Kubečkové a Tomáše Hrubého z nutprodukce a byl také podpořen Státním fondem kinematografie.

Na filmový festival v Locarnu, který letos proběhne v termínu od 4. do 14. srpna, se za posledních dvacet let dostaly české tituly jen dvakrát.

Naposledy se o cenu ucházel v roce 2018 krátký film Rekonstrukce od Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka, předtím si v roce 2001 cenu odnesl Jan Němec se svým filmem Noční hovory s matkou.

Celovečerní dokument Francesca Montagnera sleduje osud tří dospívajících synů salafistického radikála uprostřed bosenských hor | Zdroj: Státní fond kinematografie

btk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme