Do Karlových Varů se po letech vrátil Terry Gilliam, člen legendárního Monty Pythonova létajícího cirkusu

Na festival do Karlových Varů v úterý dorazil americký režisér, herec a výtvarník Terry Gilliam, člen známé skupiny Monty Pythonův létající cirkus. Oznámili to pořadatelé festivalu. Karlovarská přehlídka uvede jeho film Muž, který zabil Dona Quijota.

Karlovy Vary Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terry Gilliam

Terry Gilliam | Zdroj: ČTK/ZUMA

Na svém vysněném snímku Gilliam pracoval přes 20 let. Přichází po neúspěšných pokusech natočit film na motivy příběhu Dona Quijota, o nichž vypráví i úspěšný dokument Ztracen v La Mancha. Gilliamův Quijot je starý a pomatený výrobce obuvi Javier (Jonathan Pryce), který si známého rytíře kdysi zahrál ve studentském filmu a po letech si začal myslet, že se jím opravdu stal. Když se ve vesnici náhodou objeví režisér filmu Toby (Adam Driver), Javier ho považuje za svého Panzu a společně vyrážejí na absurdní cestu španělskou krajinou.

Hvězdou karlovarského festivalu bude herec Pattinson, převezme cenu od Bartošky

Číst článek

Gilliamova kariéra

Terry Gilliam se narodil 22. listopadu 1940 v Minneapolis ve státě Minnesota. Filmově samostatně debutoval bizarní komedií Žvahlav (1977). I v Česku byl uváděn jeho film Král rybář (1991), ve kterém hlavní role hráli Robin Williams a Jeff Bridges.

Jeho asi nejznámější snímek, Dvanáct opic z roku 1995 s Brucem Willisem, je považován za jeden z nejlepších sci-fi filmů vůbec. Ve fantasmagorické adaptaci drogového románu Huntera Thompsona Strach a hnus v Las Vegas (1998) zase hraje jiná hollywoodská hvězda Johnny Depp.

Na karlovarském festivalu byl Gilliam hostem již v roce 2006, kdy představil svůj snímek Krajina přílivu. Zdůraznil tehdy, že jeho inspirací byl surrealistický filmař Jan Švankmajer. I on proto natočil příběh Alenky v říši divů, tentokrát ale ve stylu „americké gotiky“. V roce 2004 byl hostem Letní filmové školy v Uherském Hradišti a o pět let později se na festivalu v Písku stal prvním držitelem Ceny Miroslava Ondříčka za přínos kinematografii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme