Český film Bratrství vyhrál hlavní cenu v Locarnu. Ve světové premiéře se představila také Cam Van Nguyen

Absolvent katedry dokumentární tvorby pražské FAMU Francesco Montagera si z Mezinárodního filmového festivalu v Locarnu odvezl Zlatého leoparda. Hlavní cenu mu porota švýcarské filmové přehlídky udělila za film Bratrství. Ve světové premiéře tam svůj nový animovaný dokument Milý tati představila režisérka Diana Cam Van Nguyen.

Tento článek je více než rok starý.

Locarno/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francesco Montagnera v Locarnu získal cenu Pardo d’oro (Zlatý leopard)

Francesco Montagnera v Locarnu získal cenu Pardo d’oro (Zlatý leopard) | Foto: Locarno Film Festival / Massimo Pedrazzini

Snímek Francesca Montagery vypráví příběh tří bosenských bratrů Jabira, Usamy a Useira, kteří se narodili do saláfistické komunity pastýřů ovcí.

Bratři vyrůstali ve stínu otce Ibrahima, radikálního islamistického kazatele. Poté, co je Ibrahim odsouzen ke dvěma letům vězení za terorismus a účast ve válce, jsou kluci ponecháni napospas svému osudu.

Příběh slouží nejen jako náhled do uzavřených komunit bosenských hor, ale také jako memento neutěšené bezpečnostní situace v zapomenutých koutech Evropy.

Festivalová porota ocenila především lyrický způsob výpravy, která podává svědectví o proměnách podoby konfliktů, které se prohání proměnlivými evropskými zeměmi.

Oceněný Francesco Montagnera je absolventem katedry dokumentární tvorby na Filmové fakultě Akademie múzických umění. V minulosti získal za film Animata resistenza, který byl uveden na filmovém festivalu v Benátkách, cenu za nejlepší dokument o kinematografii.

V Locarnu získal cenu Pardo d’oro (Zlatý leopard) v soutěži Concorso Cineasti del presente, která se zaměřuje na debuty a druhé filmy nadějných filmařů. Dokument vznikl v česko-italské koprodukci, částečně za podpory Státního fondu kinematografie.

Střet generací

Na locarnském festivalu se ve světové premiéře představil také animovaný dokument Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen. Na jihu Švýcarska snímek odstartoval dlouhou pouť po zahraničních festivalech. Mimo jiné se objeví na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde bude soutěžit s dalšími 36 filmy z 23 zemí.

Oba mladí tvůrci tematizují konflikt mezigeneračních hodnot na pozadí intimních rodinných kruhů. Milý tati je režisérčinou odpovědí na otcovy dopisy z vězení. Jejich pročítáním po patnácti letech vzpomíná na vzájemnou blízkost, která se však vlivem otcova odchodu za jinou rodinou ztratila.

Autorka otce viní, že od matky a dvou dcer odešel. Snaží se ovšem také pochopit důvody, které ho k odchodu vedly. Tématem důležitosti zplodit syna se film dotýká konfliktu vietnamské tradice a evropských hodnot.

Diana Cam Van Nguyen se dlouhodobě specializuje na animované dokumenty a osobní témata. Její další krátký film, Spolu sami, byl v roce 2018 oceněn na MFDF Jihlava jako Nejlepší český experimentální dokumentární film. Nguyen je také držitelkou Ceny Josefa Hlávky, která je každoročně udělována studentům za mimořádné vědecké nebo umělecké dílo.

Tuzemští diváci mohou film Milý tati vidět tento týden v žižkovském kině Přítomnost. Další projekce budou následovat na podzim.

Esther Hyhlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme