Mezipatra slaví 20 let. Festival queer filmů uvede novinku Xaviera Dolana i oscarového kandidáta

Mottem nadcházejícího 20. ročníku filmového festivalu Mezipatra je V proudu změn. Program tradičně nabídne výběr nejzajímavějších snímků s LGBTQ tematikou, které měly během roku premiéru na světových přehlídkách. Slavnostní zahájení, které proběhne ve čtvrtek v pražském kině Lucerna, vyvrcholí projekcí americké komedie Adam.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Každý rok se snažíme zmapovat co nejvíce trendů a tendencí současné queer kinematografie. Výsledný program tak přináší kondenzovanou podobu toho nejzajímavějšího z festivalového světa,“ vysvětluje programová ředitelka Mezipater Sandra Hezinová.

„Nutno podotknout, že letos je nabídka svěže mladistvá, protože v hlavní soutěži své filmy představí devět režisérek a režisérů, kteří letos debutovali na poli celovečerní tvorby.“

Jedním ze zmíněných debutů je právě Adam, zahajovací nezávislá americká „coming-of-age“ komedie, která podle pořadatelů Mezipater „autenticky a s humorem pojednává o důležitosti přátelství a vzájemné toleranci nejen v queer komunitě“. Režisér a scenárista Rhys Ernst, který působil jako producent seriálu Transparent, přijede svůj snímek osobně uvést.

O reprezentaci translidí ve filmové a televizní tvorbě bude následně diskutovat spolu s producentem Michaelem Raislerem (podepsaným u posledních dvou vítězných snímků festivalu, Plážových flákačů a Jsme zvířaty) a Tomem Abellem z distribuční společnosti Peccadillo Pictures během masterclass s názvem Mainstreaming Minorities.

V hlavní soutěži se představí švédsko-gruzínské drama Dokud se tančí. Sonda do konzervativního světa tradičních tanců v režii Levana Akina byla už předtím oceněna na festivalu v Oděse a Sarajevu. Švédsko ji také vyslalo jako svého zástupce na Oscary.

S rigiditou ve smýšlení společnosti se vyrovnává i čínský snímek Pes štěkající na měsíc, kterému se dostalo na Berlinale zvláštního uznání poroty zaštiťující cenu Teddy. Chytrý atmosférický psychologický thriller pak nabídne rakouská Půda pod nohama.

Latinskoamerickou kinematografii zastoupí argentinské drama Konec století o milostném vzplanutí mezi dvěma muži, které se ukáže nebýt prvním v jejich životě, nebo brazilská road movie Historka o zelené planetě, laureát ceny Teddy z letošního Berlinale.

S motivem „v proudu změn“ se po svém zabývá také uváděná pětice dokumentárních snímků. Mezi ty nejočekávanější patří Změna pravidel o mladých transsportovcích nebo například dokumentární exkurze do světa pornografie Jonathan Agassi mi zachránil život. Ani letos nebude chybět soutěž krátkých filmů rozdělených do sedmi tematických sekcí.

Letošní ročník přehlídky zakončí tragikomedie Matthias a Maxime quebeckého režiséra Xaviera Dolana. Příběh dvou přátel, kteří po vzájemném polibku pro studentský film začnou přehodnocovat nejen svůj vztah, ale i vlastní život, uvede 14. listopadu do kin festivalová distribuční společnost Queer Kino.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme