Pětadvacátá dokumentární Ji.hlava oslaví své jubileum s Gorbačovem, Filou a zvířátky

Skoro tři stovky filmů, debatu s Judith Butlerovou, ale především návrat do jihlavských kinosálů nabídne ve svém výročním pětadvacátém ročníku Mezinárodní festival dokumentárního filmu Ji.hlava. Jeho programu budou tradičně vévodit novinky z českého i světového dokumentu. Dostane se na portrét posledního prezidenta Sovětského svazu i na retrospektivu americké myslitelky Susan Sontagové. Jihlavská přehlídka se koná od 26. do 31. října.

Jihlava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Letošní vizuální koncepce se nese v duchu snění, protože bychom všichni po uplynulém náročném období potřebovali klid a odpočinek. A tak přistupujeme i k letošní Ji.hlavě: chceme návštěvníkům festivalu, Inspiračního fóra i programu Ji.hlava dětem vytvořit malý wellness pro duši i mysl. Jak je to důležité, ukáže i jeden ze dnů Inspiračního fóra, který se věnuje tématu duševního zdraví,“ představuje program letošního festivalu jeho ředitel Marek Hovorka.

Ji.hlava ve svém jubilejním roce nabídne řadu změn. Ta nejvýraznější se týká soutěžních i nesoutěžních sekcí, kterých bude letos méně.

FESTIVALOVÁ ZNĚLKA

Tvůrce letošní festivalové znělky je filipínský básník a filmař Khavn de la Cruz, jehož dílo představila Ji.hlava v roce 2006 v sekci Průhledná bytost.

„Khavn de la Cruz patří k výrazným postavám současné filipínské nezávislé scény, jihlavský festival sleduje jeho často provokativní a překvapivou tvorbu již patnáct let. A Khavn s Ji.hlavou i spolupracuje: v současné době vede workshop Ji.hlava Academy pro začínající filmaře, v minulosti byl například porotcem nebo autorem festivalového deníku,“ dodává ředitel festivalu Marek Hovorka k letošní volbě.

Festivalovou znělku si můžete pustit v záhlaví článku.

 

„Ji.hlava během pětadvaceti let potvrdila, že patří mezi významné evropské dokumentární festivaly. Je charakteristická objevným programem a inovativním přístupem. V tomto duchu měníme od letošního ročníku jak podobu soutěží, tak strukturu cen, abychom poukázali na komplexnost dokumentární kinematografie,“ doplňuje Hovorka.

České dokumentární radosti

Soutěžní sekce Česká radost, která ukazuje novinky z tuzemské dokumentární tvorby, představí celkem patnáct filmů. Jedním z nich bude například v premiéře uváděný Očitý svědek režiséra a dramatika Jiřího Havelky, který zachycuje tragédii z června 1945, kdy bylo u Přerova v rámci poválečných brutalit zabito 265 karpatských Němců, Maďarů a Slováků.

„Přerovský masakr je výjimečný nebývale objemným vyšetřovacím spisem,“ popisuje Havelka. „Obludnost té popravy totiž nedovolila ji ututlat, a tak došlo k několikanásobnému vyšetřování civilním soudem i vojenskou prokuraturou. Postup vyšetřování navíc dokonale demonstruje zdejší erozi právního státu v letech 1945 až 1948.“

Projekt původně zamýšlený jako inscenace Národního divadla vznikal v období koronavirové pandemie. Od tradičního divadelního představení se tak upustilo ve prospěch koláže výpovědí pronášených více než třicítkou herců přímo do kamery.

„V té jednoduché, ale nepříjemné situaci vyšetřovaného, který promlouvá k vyšetřujícímu – v našem případě do kamery – začala ta krvavá akce před mýma očima doslova ožívat v celé své patologii. Najednou to nebyly protokoly, ale lidé,“ přibližuje svůj zážitek z natáčení Havelka.

V české premiéře bude dále uvedeno Bratrství, vyprávění o třech bosenských sourozencích, kteří po dobu několika let pečují o domácnosti i stádo ovcí, zatímco jejich otec zůstává ve vězení za terorismus. Absolvent pražské FAMU Francesco Montagnero za film letos získal Zlatého leoparda na přehlídce v Locarnu.

Očekávané české tituly doplní v soutěžní sekci Opus Bonum portrét filmového kritika Kamila Fily. Snímek s názvem Síla nabídne podle režiséra Martina Marečka vedle pohledu na krizi středního věku i obecnější reflexi proměn a podob maskulinity ve 21. století.

Kamil Fila ve snímku Síla | Zdroj: Artcam, MFDF Ji.hlava

„Kamil mě přizval ke své fyzické proměně, kterou v oněch pěti letech plánoval. Velmi brzy mi ale bylo jasné, že jsem svědkem něčeho mnohem komplikovanějšího, intimnějšího a univerzálnějšího. Síla nakonec dobře doplňuje Dálavu a zapadá do mého záměru věnovat trilogii filmů současnému stavu maskulinity,“ říká k filmu Mareček.

Slovenské kousky zastoupí na Ji.hlavě Očista dokumentaristky Zuzany Piussi, která odhalí, jak funguje slovenské soudnictví a tamější politika, mnohdy spojovaná s korupcí, násilím a vraždami, nebo osobní snímek Very Lackové Jak jsem se stala partyzánkou, ve němž přibližuje osud svého pradědečka, romského partyzána.

Gorbačov a zvířata

Na Ji.hlavu se vrátí také ruský režisér Vitalij Manskij, který stojí například za dokumentem Svědkové Putinovi. V soutěžní sekci Svědectví, která sleduje aktuální dění ve světě, uvede svůj snímek Gorbačov. Ráj.

Portrét posledního vůdce SSSR nabídne zápas dvou osobností – nyní devadesátiletého projektanta slavné perestrojky a kritického filmaře, kteří přicházejí s vlastní verzí chápání klíčových momentů pádu sovětského impéria. Film se na začátku listopadu dočká i kinopremiéry.

Výrazným tématem bude v programu ekologie a vztah člověka a přírody. Zastupuje ho například časosběrný dokument Kráva oscarové režisérky Andrey Arnoldové, který sleduje vysilující koloběh života dojnice Lumy, nebo český Animot Juliany Mosky, jenž nechává diváky nahlédnout do záchranných stanic očima zraněných zvířat.

Diváky ovšem nečekají jenom dokumentární novinky, ale i výjimečná retrospektiva. Ta bude u příležitosti jubilejního ročníku festivalu patřit filmové tvorbě americké myslitelky, oceňované spisovatelky a lidskoprávní aktivistky Susan Sontagové.

„Jako režisérka natočila dva dokumentární a tři hrané filmy, které jsou rozšířením jejích úvah o filmu, společnosti, partnerských vztazích a politice. Kromě toho v nich nalezneme specifický styl významné intelektuálky a umělkyně dvacátého století,“ popisuje dramaturg sekce David Čeněk.

Šanci setkat se s myslitelem světového kalibru budou mít návštěvníci Ji.hlavy i v rámci tradičního Inspiračního fóra. Jeho se totiž vedle amerického ekologa Davida Abrama a afghánské režisérky Sahry Karimi zúčastní také americká legenda oboru gender studies a poststrukturalistické filozofie Judith Butlerová.

Akreditace na festival slouží jako plnohodnotná vstupenka na filmové projekce, besedy a přednášky, a zároveň umožňuje i čtrnáctidenní přístup do festivalové online videotéky.

Vstup na jednotlivé projekce i doprovodný program bude možný pouze s platným potvrzením o očkování proti covidu-19, případně s antigenním či PCR testem. Prokázat se je možné buď pomocí aplikace Tečka, nebo vytištěného certifikátu.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme