Premiéra Švankmajerova filmu i ozvěny války. Festival dokumentu v Jihlavě odhalil část programu

Mezinárodní festival dokumentárního filmu Ji.hlava každoročně představuje to nejzajímavější z českého i zahraničního dokumentárního filmu. Letošní ročník je v pořadí šestadvacátý a proběhne od 25. do 30. října. Ve čtvrtek odhalil kromě nové vizuální podoby také první lákadlo programu – poslední film surrealistického režiséra Jana Švankmajera Kunstkamera. Ten se v plné verzi v Jihlavě představí poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Jihlava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní festival dokumentárních filmů se do Jihlavy vrací již po 26.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů se do Jihlavy vrací již po 26. | Zdroj: MFDF Ji.hlava

Snímek jednoho z předních představitelů českého surrealismu se ve dvouhodinové režisérské verzi v Jihlavě promítne ve světové premiéře. Film diváka pozve do srdce umělecké sbírky, kterou výtvarník, filmař i spisovatel Jan Švankmajer shromáždil na svém zámku v Horním Staňkově.

„Historická zkušenost říká, že všechny kunstkamery, které byly do těchto dnů vytvořeny, byly po smrti svých tvůrců rozkulačeny a rozprodány anebo zničeny,“ říká osmaosmdesátiletý Švankmajer.

Dokumentární festival Ji.hlava zná vítěze. Hlavní ceny si odnesly snímky Bratrství a Čiary

Číst článek

„Například sbírka Rudolfa II. a naposledy kunstkamera Andrého Bretona. Přitom jde o unikátní dokumenty stavu imaginace v té které době. Oficiální muzea nemohou takové sbírky nahradit, protože jim chybí osobní nasazení. Uvědomil jsem si, že stejný osud v budoucnosti čeká bezpochyby i moji sbírku, a proto jsem se rozhodl stav imaginace této doby (zbytky magického světa) aspoň touto cestou dokumentovat,“ dodává režisér.

„Nechtěli jsme natočit jenom popisný katalog artefaktů,“ vysvětluje producent snímku Jaromír Kallista, „ale film s přidanou hodnotou Švankmajerova imaginativního pohledu v ‚řazení objektů a výkladu, a to nikoli jenom slovního‘ jeho kunstkamery. Film by měl sdílet i magickou atmosféru sbírek a staňkovského zámku. Kunstkamera po Alchymické peci logicky uzavře celou naši filmovou tvorbu. V našem věku už nic dalšího nenatočíme.“

Vedení festivalu pro letošní rok chystá také speciální sekci věnovanou filmům s válečnou tematikou. Pořadatelé očekávají, že je kvůli současnému konfliktu na Ukrajině budou diváci vnímat jinak než v době, kdy vznikly.

Knihy roku 2022

Spolu s prvním snímkem ve čtvrtek vedení festivalu odtajnilo také publikace nominované na Cena za nejlepší dokumentární knihu. Minulý rok si ocenění předávané vůbec poprvé odnesl Miroslav Nevrlý za knihu Zašlá chuť morušek/Cestovní zpráva čarodějova učně.

Letos mezi kandidáty patří analýza současné podoby dělnictví Tichá dřina: dělnictví a třída v továrně Baťa od Kateřiny Nedbálkové, sbírka rozhovorů Byli jsme tu vždycky novináře Filipa Titlbacha, povídková koláž dvanácti romských autorů Samet Blues nebo kniha Novinářem v Číně Tomáše Etzlera.

Festival Ji.hlava má od čtvrtka také novou vizuální podobu. Pestrobarevný plakát umělce Juraje Horvátha reflektuje radost a z objevování a procesu tvorby. Podle slov ředitele festivalu připomíná grafika sítnici, se kterou se jako na plátno vpisují vjemy.

Cenu Pavla Kouteckého pro začínající dokumentaristy letos získal snímek Jednotka intenzivního života

Číst článek

„Jejich propojováním a vrstvením pak dochází k myšlení, vytváření emocí, vzpomínek a snů. Zachycuje radost z objevování a tvořivého přístupu ke světu. Jde o vizuální deník nebo třeba pohled do hlav festivalového publika,“ vysvětluje ředitel.

Festival letos proběhne podobně jako loni v hybridní formě. Diváci si pro filmové zážitky zajedou přímo do Jihlavy nebo si je po skončení akce pustí na internetu.

„Těší nás, že patříme k festivalům, které dokážou oslovit diváky jak během samotného festivalu, tak následně online. Není to samozřejmost,“ říká ředitel Ji.hlavy Marek Hovorka.

„Dále chceme rozvíjet fyzickou Ji.hlavu jako zážitek, plný intenzivních podnětů a inspirativních setkání, ale i jeho online část, která umožňuje objevovat dokumentární filmy nejen těm, kteří mohou do Jihlavy přijet.“

Julie Šafová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme