Festival v Karlových Varech přivítá držitele dvou Oscarů Michaela Caina. Dorazí i herec Johnny Depp

Na festival v Karlových Varech přijede příští týden britský herec Michael Caine. Na 55. ročníku filmové přehlídky převezme Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světovému filmu. Za šedesátiletou kariéru ztvárnil desítky rolí, mezi nimi například „pomocníka“ Alfreda v trilogii Batman režiséra Christophera Nolana. Dalšími hosty budou herci Ethan Hawke a Johnny Depp. Cenu od prezidenta přehlídky Jiřího Bartošky převezme také Jan Svěrák.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Karlovy Vary (Aktualizováno: 11:57 10. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Caine

Michael Caine | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

Michael Caine se proslavil zejména díky filmové sérii Batman, kde hrál pomocníka Batmana, nebo díky snímkům jako Pravidla moštárny, Interstellar nebo Kingsman: Tajná služba.

Do Varů přijede americký herec Ethan Hawke. Osobně uvede thriller Zoufalství a naděje

Číst článek

Dvojnásobný držitel Oscara získal poprvé tuto prestižní zlatou sošku v roce 1987 za vedlejší roli ve filmu Hana a její sestry režiséra Woodyho Allena.

Druhého Oscara mu pak filmoví akademici dali na začátku milénia za ztvárnění postavy doktora Larche v dramatu Pravidla moštárny. Na přelomu tisíciletí ho britská královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu.

Sir Michale Caine se v nedávné době objevil v italském filmu Mládí, akčním snímku Tenet a v budoucnu se objeví třeba i v českém velkofilmu Jan Žižka.

Cenu od prezidenta přehlídky Jiřího Bartošky převezme také režisér Jan Svěrák. Ten proslavil českých film ve světě například oscarovým snímkem Kolja nebo válečným dramatem Tmavomodrý svět.

Dalším hostem festivalu bude herec Johnny Depp známý ze snímků Čokoláda, Karlík a továrna na čokoládu, Kokain nebo série Piráti z Karibiku. „Jsme nesmírně poctěni, že festival navštíví ikona současného filmu,“ dodal prezident festivalu Jiří Bartoška. „Johnnyho Deppa obdivujeme dlouhodobě, bude nám proto ctí jej přivítat v Karlových Varech.“

Mimo jiné ztvárnil také čaroděje Grindewalda v sérii Fantastická zvířata, která se odehrává ve světě Harryho Pottera. Tvůrci ho ale z dalšího pokračování stáhli poté, co ho exmanželka Amber Heardová nařkla z týrání.

Johnny Depp (vlevo) ve filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny | Zdroj: Vertical Ent.

Do kina s páskou

Festival se kvůli pandemii koronaviru posunul z tradičního červencového termínu na konec srpna. Jako hlavní důvod uváděli organizátoři to, že se stihne naočkovat více lidí. Motem festivalu je i proto „Do kina jenom s páskou“.

Tu dostane návštěvník na ruku v akreditačním stanu při vstupu na akci – když se prokáže platným evropským certifikátem s QR kódem. Ten najdete například v aplikaci Tečka po otestování, očkování nebo prodělání nemoci covid-19.

Pásky budou různě barevné podle toho, na jak dlouho návštěvník přijede. Na projekcích pak diváci budou muset mít respirátory nebo nanoroušky. 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech můžete navštívit od 20. do 28. srpna.

Martin Hrnčíř, dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme