Fahrenheit 11/9. Oscarový Michael Moore dělá paralely mezi nástupem Trumpa a Hitlera k moci

Datum 11. září 2001 se většině lidí navždy vrylo do paměti. V roce 2004 toho americký dokumentarista Michael Moore využil s odkazem na knihu Raye Braburyho a představil film s názvem Fahrenheit 9/11, který se ostře strefoval do tehdejšího amerického prezidenta George Bushe mladšího. Po čtrnácti letech je Moore zpět a jeho nový film s názvem Fahrenheit 11/9 si za cíl vybral současného šéfa Bílého domu - Donalda Trumpa.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový režisér Michael Moore.

Filmový režisér Michael Moore. | Zdroj: Reuters

Stejně jako u předchozího zmíněného filmu poukazuje nový Moorův počin na datum. V americkém formátu znamená 9. listopadu. Den po amerických prezidentských volbách z roku 2016, právě tehdy Donald Trump oznámil své vítězství. A nepochybně to má ještě další důvod - marketing.

Film 9/11 byl zatím divácky nejúspěšnějším filmem Michaela Moora. Při otevíracím víkendu se promítal ve víc než osmi stech kinech v USA a Kanadě a vydělal v přepočtu půl miliardy korun.

Hořící Bílý dům a mrtvý Donald Trump. Na Pearl Jam se snesla kritika kvůli kontroverznímu plakátu

Číst článek

Paralely s Hitlerem

V novém snímku se Moore věnuje okolnostem zvolení Donalda Trumpa a dělá paralely mezi jeho kampaní a nástupem Adolfa Hitlera k moci v Německu ve 30. letech. V jednu chvíli se tak na plátně objeví shromáždění na Hitlerovu podporu spolu s Trumpovými citáty o tom, jak se silní muži dostávají k moci.

Moore se v něm mimo jiné diví, jak to mohli Američané nechat zajít tak daleko. Po premiéře prohlásil, že se zabývá tím, jak se Spojené státy do takovéto svízelné situace dostaly a jak z ní ven. Film je prý výzva Američanům k akci, aby si svou zemi vzali zpět.

Podle magazínu Hollywood Reporter je snímek jedním z nejzásadnějších filmů posledních let. Objevila se ale i kritika scén s Adolfem Hitlerem nebo výtka, že je film poněkud roztříštěný. Kromě Donalda Trumpa se totiž Moore zaměřuje i na další témata. Například kauzu se škodlivou pitnou vodou v americkém městě Flint. Film se v amerických kinech představí 21. září. A mohl by zopakovat podobný úspěch jako předchozí snímek Fahrenheit 9/11.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme