‚Nám dal svobodu, pro Rusy je zrádce.‘ Do kin přichází nový dokument o Michailu Gorbačovovi

Česko-lotyšský dokument nazvaný Gorbačov. Ráj ve středu začnou promítat česká kina. Snímek režíroval Rus Vitalij Manskij, za posledním generálním tajemníkem Sovětského svazu Michailem Gorbačovem se dokumentaristé vydali do jeho vily na samotě.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michail Gorbačove v dokumentu Gorbačov. Ráj

Michail Gorbačove v dokumentu Gorbačov. Ráj | Zdroj: Artcam Films, MFDF Ji.hlava

„V Rusku je Gorbačov zcela osamělý. Zatímco my ho vzýváme, protože nám dal svobodu, tak v Rusku je vnímán jako zrádce, jako někdo, kdo zrušil ruské impérium,“ říká Filip Remunda, český koproducent dokumentu. Podle něj snímek upozorňuje na různé vnímání Gorbačovovy postavy v dějinách.

Dokumentaristi Gorbačova konfrontovali s jeho špatným veřejným obrazem v současném Rusku. Obhajoval třeba svoji reformu Glasnosť založenou na lepším informování lidí.

„Lidi musí vědět, jak v jejich zemi funguje moc, co se děje v zahraničí a jak se žije jinde ve světě,“ vysvětluje v dokumentu bývalý ruský prezident. Nad osud Sovětského svazu pak Gorbačov v dokumentu vyzdvihuje snahu o mír.

Vojtěch Podjukl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme