Milda, Všechno bude fajn. Česká radost v českých kinech představí dokumenty z letošní Ji.hlavy

I když festival Ji.hlava už skončil, vybrané snímky se v rámci reprezentativního výběru Česká radost v českých kinech objeví znovu v promítacích sálech. Diváci se mohou těšit například na událost festivalu snímek režiséra Pavla Křemena Milda o bývalém prvním tajemníkovi komunistické strany Milouši Jakešovi.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milouš Jakeš v dokumentárním snímku Milda

Milouš Jakeš v dokumentárním snímku Milda | Zdroj: MFDF Jihlava

Snímek Milda měl na letošní Ji.hlavě svou premiéru a diváci ho znovu mohou vidět ve středu v kině Pilotů od 19 hodin. Jedná se o filmový portrét Milouše Jakeše.

Les tu hoří, medvěd kálí a šílenec skučí: The Road Movie, zběsilá jízda ruskou silnicí

Číst článek

„Chtěl jsem zjistit, kde se v něm zrodilo jeho ortodoxní komunistické přesvědčení. V každé temné době je podle mě dobré postihnout i její lidské rozměry. Nešlo mi o film, který by byl encyklopedickým heslem o komunistickém pohlavárovi. Chtěl jsem natočit příběh průměrného člověka, který se dostal z nicoty na vrchol moci a pak prožil i pád,“ říká Pavel Křemen.

Ve čtvrtek se pak na plátně znovu objeví snímek Robina Kvapila Všechno bude fajn. „Říká se, že Brno je jediný vtip, ve kterém se dá bydlet. Podle této logiky se tu všechno odvíjí,“ řekl o filmu Kvapil. Film si dal za cíl vykreslit „druhé město“ takové, jaké opravdu je.

Turné po republice

Poslední říjnový den vyrazil na turné po českých kinech dokument Skokan Petra Václava. Do takřka pohádkového příběhu o romském recidivistovi, který se vypraví hledat štěstí na filmový festival v Cannes, obsadil režisér skutečného trestance Julia Oračka.

Akce začala předposlední říjnový den v pražském kině Pilotů projekcí dvou krátkých filmů pod názvem Umírání pro začátečníky. Režisérský tandem Bára Kopecká a Marek Bouda se tu zamýšlí nad tématem lidské konečnosti.

Ve druhé polovině týdne se pak mohou diváci těšit na čtyři krátké dokumenty:

Bo Hai
Režisér vietnamského původu Dužan Duong ve své nové dokufikci pokračuje v portrétování života Vietnamců v české společnosti. Civilní příběh vypráví o mladíkovi, který pomáhá svému otci s prací ve večerce. Film na každodenních situacích ukazuje, jak mladí Vietnamci žijící od dětství v České republice ztrácejí kontakt s kulturou svých rodičů, ale zároveň se nemohou stát plnohodnotnými členy české společnosti. Snímek natočený především v delších statických záběrech v autentických lokacích připomíná současný filmový realismus. Zároveň je i bezprostřední generační výpovědí.

IIIIIIIIIIIII
Název filmu lze vnímat jako anti-captcha, text, který je snadno strojově čitelný, ale těžko srozumitelný pro člověka. Film se dokumentárně esejistickou formou zamýšlí nad problémem autokracie strojů. Apokalyptické vize inspirované filmem Terminátor se zde promítají do reality destruktivních protestů proti summitu G , jejichž katalyzátorem, prostředkem i výsledkem jsou statistické analýzy behaviorálních modelů uskutečňované skrze počítače a telefony v našich kapsách. Koláž původních záběrů, komentovaných grafů a internetového odpadu. Pro plnohodnotné sledování filmu si prosím připravte svůj smartphone.

Malá
Zkušenost mladých Vietnamců, kteří celý život strávili v České republice a žijí na hraně dvou kultur, ale necítí se doma ani v jedné, předává snímek Malá zvláštní formou animovaného dokumentu. Kreslená animace umožňuje autorce vnést do filmu nenucenou emocionalitu, intimitu a poetickou stylizaci.

Poslední šichta Tomáše Hosema
„Doufám, že je všecko v pořádku a že z toho budete něco mít,“ prohlašuje horník Tomáš Hisem na začátku své pracovní směny v ostravském dole Paskov, kterou se rozhodl tajně zdokumentovat. Jeho tvář v záběru sice nevidíme – kameru, kterou propašoval do dolu, má připevněnou na helmě – ale při kontrole temných, prašných tunelů a klaustrofobických skulinek v zemi, kudy procházíme či lezeme po čtyřech spolu s ním, si vystačí s peprným hlasovým projevem echt Ostravaka. Bezprostředně a po svém zachycuje konkrétní místo v konkrétní čas – den předtím, než byl Paskov uzavřen a o práci přišlo 1300 jeho kolegů.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme